Akıllı TelefonAndroidGenelGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerNothing

Nothing Nedir? Nereden Çıktı Bu Nothing Markası?

Bir Nothing furyası başladı, dinmek bilmiyor. Peki Nothing nedir? OnePlus’tan ayrılan popüler isim Carl Pei bu markayı neden kurdu?

Son günlerde adını sıklıkla duymaya başladığımız Nothing markası temmuz ayı içerisinde ilk akıllı telefon modelini duyuracak. Daha önce kablosuz kulaklık çözümüyle karşımıza çıkan markanın, yeni telefonu Nothing Phone 1  son dönemde birçok sızıntıya neden olurken, sektörde de bir heyecan dalgası oluşturdu. Bu heyecana neden olan sebepler arasında sözünü ettiğimiz telefon elbette var. Ancak asıl heyecana şirketin Carl Pei tarafından kurulmuş olması gösterilebilir. Zira OnePlus efsanesinin yaratıcılarından birisi olan Carl Pei’nın yeni şirkette neler yapacağı oldukça merak ediliyor. Peki bu Nothing nedir? Akıllı telefon dünyasında balinalar arasında rekabet edecek cesareti nereden buluyor. Bu soruların yanıtını aramaya çalıştık.

Nothing Nedir? Başarılı Olacak mı?

Söze Carl Pei ile başlayalım. Sadece 23 yaşındayken OPPO’dan ayrılan Pete Lau ile birlikte OnePlus markasını kuran kişinden söz ediyoruz. Pei, çok genç yaşta OPPO’da üst düzey bir yöneticiyken OnePlus’ı kurarak büyük bir sorumluluğun altına girdi. Amiral gemisi katili telefon oluşturma sloganıyla yola çıkan OnePlus, gelinen noktada dünyanın önemli markalarından biri olmayı başardı; fakat artan fiyatları sonrasında kendi katilini bekleme noktasına gelen bir amiral gemisi marka konumuna geldi.

Carl Pei’nin yürek yemişçesine OnePlus’ı kurma girişiminin arkasında aslında OPPO’nun olduğu yıllarca dillendirildi. Nitekim bu iddia doğru çıktı ve ikili geçen yıl birlikteliklerini resmiyete döktü. Carl Pei BBK Holding çatısı altından ayrılmış gibi görünse de; Pete Lau OPPO Ürün Müdürü görevine geçerek OnePlus markasını tamamen OPPO markası altına realme gibi konuşlandırdı. Buna karşın OnePlus’ı kalbur üstü markalardan biri haline getiren Carl Pei, benzer bir girişim olan Nothing ile aynı başarıyı yakalayabilecek mi?

Nothing Phone

Nothing, Londra Merkezli Bir Şirket

Nothing Technology Limited, Carl Pei tarafından kurulan Londra merkezli bir şirket. 32 yaşında ve Çin’de doğan, ayrıca İsveç vatandaşı olan Carl Pei’nin şirketin merkezi olarak Londra’yı seçmesi dikkat çeken bir nokta. Pei, öncelikle Nothing’in bir Çin markası olduğu algısına kimsenin kapılmasını istemiyor. Çok uluslu olan şirketin yatırımcılarına da bakıldığında arkasında büyük bir gücün olduğu kesin. 25 Şubat 2021 tarihinde kurulan şirket kısa süre içerisinde önemli kişilerden milyonlarca dolar yatırım almayı başarmış görünüyor.

Şirket, iPod mucidi Tony Fadell, Twitch kurucu ortağı Kevin Lin, Reddit CEO’su Steve Huffman ve YouTuber Casey Neistat gibi bir dizi yatırımcıyı bir araya getirmeyi başarıyor. Geçen yıldan bu yana yapılan yatırımlar 150 milyon doları aşmış durumda. Fakat bir telekominikasyon şirketi açabilmek, bunun AR-GE’sini oluşturabilmek, markalar ile banka teminatlı ortaklıklar yapabilmek için 150 milyon dolar yine de komik bir rakam gibi görünüyor.

Ses ürünlerinde Qualcomm ile ortaklık gerçekleştiren bu markanın kısa süre içerisinde bu kadar ilgi görmesinin altında bir şeyler aranmalı mı? Belki de aranmalı. Suyu bulandırmaya başlayalım. Bazı kişiler yıllarca OnePlus ve OPPO’nun perde arkasındaki ilişkini ortaya çıkarmaya çalıştı. Herkes bir şey olmasa da aslında bir şeyler olduğunun farkındaydı. Nitekim ateş olmayan yerden duman çıkmaz atasözünü doğrular şekilde iki şirketin perde gerisindeki ilişkisi bu defa sahnede resmiyete döktü.

Yeni bir şirket ve başrolde bir kez daha Carl Pei’yi görünce, acaba taşın altından yine OPPO çıkar mı diye aklımızdan geçirmiyor değiliz. Sıfırdan kurulan ve belli bir miktarda yatırım alan bir şirketin, mevcut durumda akıllı telefon dünyasında rekabet etmesi pek mümkün görünmüyor. Samsung, Apple, Xiaomi ve BBK Group markaları mobil dünyasının neredeyse tamamını elinde bulunduruyor. Nothing’in kurtlar sofrasında başarılı olabilmesi için çok daha fazlasına ihtiyacı var. Bu çok daha fazlası yani gizli elin çatı bir şirket olduğunu düşünüyoruz. Tabii burada bir isim zikretmiyoruz, fakat okların kimi işaret ettiğini tahmin etmiş olmalısınız.

Herkes birbirine Nothing nedir diye soruyor. 150 milyon dolarlık yatırım ve iyi bir ekiple pek çok alanda ürün oluşturmak fazlasıyla meşakkatli bir süreç. Ürünü oluşturmak, bileşenleri tedarik etmek, üretimi gerçekleştirmek, lojistik çalışmaları ve en önemlisi ürünü pazarlamak. Bugün dünya devi markalar sadece reklam gideri olarak milyarlarca dolar para harcıyor. Bırakın 150 milyon doları 300-500 milyon dolarla olacak bir iş olsaydı dahi dünyadaki sayısız dolar milyarderi bu sektörün kaymağını yemek isterdi. Demek ki akıllı telefon ve kablosuz ürün ekosistemi oluşturmak sanıldığı kadar kolay değil.

Nothing Phone (1)

Nothing Phone (1), Temmuz Ayında Tanıtılacak

Gelelim markanın heyecan yaratan telefonuna. Nothing Phone (1) için yapılan pazarlama çalışmalarında papağan kuşu fazlasıyla öne çıkıyor. Markanın papağını bu kadar çok öne çıkarmasını telefonun tanıtılmasıyla birlikte öğreneceğimizi umuyoruz. Belki de sadece dikkat çekmek için konmuştur. Çinli kaynakların bu papağan ile ilgili yeni bir sesli asistan servisini çağrıştırdığını söylese de biz pek ihtimal vermiyoruz.

Gelen bilgilere bakılırsa telefon orta üst segmette konumlandırılacak. Snapdragon 7 Gen 1 işlemcisinden güç alacak telefonda 6.55 inçlik bir ekran tercih edilecek. Bu ekran 90Hz tarama hızında olup Full HD+ çözünürlük sunacak. 45 watt hızlı şarj destekli 4.500 mAh pilden beslenecek telefon kutudan Android 12 tabanlı NothingOS kullanıcı arayüzü ile çıkacak. Telefonun bellek birimi ise 8GB RAM + 128GB depolama şeklinde görünüyor.

Arka bölümde çift kameraya sahip olacak telefonun en çok da tasarımı konuşulacağa benziyor. Transparan olduğunu düşündüğümüz bir versiyonda arka kısım LED ışıklarla dikkat çekecek bir hale getiriliyor. Arka taraftaki dairesel şeklin kablosuz şarj desteğini işaret ettiğini de belirtelim.

Arka taraftaki kameralara dikkatli baktığımızda bir geniş açı ve bir de ana kamera modülünü net bir şekilde görebiliriz. Bugün biz TeknoBurada ekibi olarak bir telefon pazara sunsaydık; arkada kesinlikle üçüncü bir kamera daha kullanırdık ve bu kamera da telefoto lens olurdu. Nothing Phone’nun çift kamera ile iPhone 13 serisine meydan okuyacağı kesin ama rakibi gerçekten de iPhone 13 olabilir mi? Bunun da takdirini siz değerli okuyucularımıza bırakıyoruz.

Akıllı telefon fiyatları göz önüne alındığında markanın sektöre orta / üst segment bir modelle giriş yapması mantıklı görünüyor. Fiyatı makul tutulduğu takdirde bu telefon kuşkusuz çok satacaktır. Burada merak edilen telefon tanıtıldıktan en kadar süre sonra satışa sunulacak olması. Yıllar önce OnePlus’ın ilk satış stratejisi gibi bir satış stratejisi benimsenirse; yani davetiye usulü ile telefon satışa sunulursa bir anda ClubHouse havası da telefon tutkunları arasında yaratabilir. Bununla birlikte telefonu almak için ilk nesil OnePlus modelinde olduğu gibi ciddi bir enerji sarf edebiliriz. Yalnız şunun da altınız çizmek lazım, telefonu şimdiden efsane bir telefon gibi algılattırmak için de davetiyeden daha fazlasına ihtiyaç duyduğumuz bir dönemden geçiyoruz.

NothingOS arayüzü ColorOS arayüzünün aynısı olacaksa; ehh işte o zaman Carl Pei’nın işi çok zor. İlk OnePlus telefon yaklaşık 8 yıl önce tanıtıldı. Bu mobil dünyasındaki değişim göz önüne alındığında çok uzun bir süre. Nothing eğer başarılı olmayı istiyorsa; ki Nothing Phone 1’i duyurduktan kısa bir süre sonra yaygın halde satışa sunmalı. Yoksa uzun süreli bekleme diğer markaların da Snapdragon 7 Gen 1 yonga setine sahip telefonları ardı ardına satışa sunmasının önünü açacaktır…

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu