BilimBilim HaberleriGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknoloji

Kalp Krizi Tespit Etme Yapay Zeka ile Kolaylaşıyor

Bilim insanları kalp krizi tespit etme yöntemlerini yapay zeka ile geliştirmeye başladı. AI ile çok önceden kriz tespit edilecek.

Cedars-Sinai Tıp Merkezi’nden araştırmacılar tarafından geliştirilen yeni bir yapay zeka aracı, koroner arterlerdeki plak birikimlerini doğru bir şekilde ölçebiliyor. Bu araç ayrıca bir hastanın beş yıl içinde kalp krizi geçirme riskini tahmin edebiliyor. Aracın kliniklerde konuşlandırılmadan önce daha fazla onaylanması gerekiyor, ancak daha önce eğitimli uzmanların teslim etmesi 30 dakikaya kadar süren şeyi saniyeler içinde otomatik olarak gerçekleştirmeyi vaat ediyor. Yeni kalp krizi tespit etme olayı çok yakında hayat kurtarabilir.

Yapay Zekalı Kalp Krizi Tespit Etme Aracı Geliyor

Bilgisayarlı tomografi anjiyografi (CTA) olarak bilinen bir tarama, doktorların kalp hastalığı hastalarını değerlendirmek için şu anda ellerinde olan en iyi araçlardan biridir.

Koroner arterlerdeki plak birikintilerinin BTA görüntülemesinin yakın zamanda bir hastanın yakın gelecekte kalp krizi geçirme olasılığını tahmin etmenin en iyi yolu.

Cedars-Sinai’deki Biyomedikal Görüntüleme Araştırma Enstitüsü’nden yeni çalışmanın kıdemli yazarı Damini Dey, “Koroner plak genellikle ölçülmez çünkü bunu yapmanın tam otomatik bir yolu yoktur. Ölçüldüğünde, bir uzmanın en az 25 ila 30 dakika sürer. Ancak şimdi bu programı CTA görüntülerinden beş ila altı saniye içinde plak miktarını ölçmek için kullanabiliriz.” ifadelerini kallandı.

Aracı oluşturmak için araştırmacılar ilk önce 921 hastadan alınan CTA görüntülerinden oluşan bir veri kümesini kullanarak plak birikintilerini tanımak için bir algoritma eğittiler. Araç daha sonra birkaç yüz hastadan alınan bir test seti üzerinde doğrulandı ve insan uzman okuyucularla tama yakın bir uyum içinde sonuçlar verdi.

Kalp Krizi Tespit Etme

Daha sonra araştırmacılar, aracın gelecekteki kalp krizlerini tahmin etme kapasitesine baktılar. Aracın çalışması için bir dizi plak hacmi eşiği belirledikten sonra; araştırmacılar, hastaları doğru bir şekilde iki kategoriye ayırabildiğini buldular. Bu kategoriler CTA’dan sonraki beş yıl içinde yüksek riskli olanlar ve kalp krizi geçirme riski düşük olanlar olarak ikiye ayrılıyor.

Çalışmalar sürüyor

Algoritmaları çeşitli hasta popülasyonları üzerinde daha iyi eğitmek için daha büyük çalışmalar gerekecek. Teknoloji optimize edilse bile, CTA görüntüleme ucuz veya kolay erişilebilir bir tanı yöntemi olmadığı için hasta erişiminde hala önemli engeller olacaktır.

Bununla birlikte, yeni çalışma, tıbbın olası geleceğinin heyecan verici bir göstergesidir. Yapay zeka araçlarının, hastalara anında risk raporları sunmak için tanısal görüntülemeyi hızla analiz edebildiği bir gelecek.

Damini Dey, doktorlar ve hastalar tarafından verilen tedavi kararlarını bilgilendirmeye yardımcı olmak için bu tür AI araçlarının mevcut klinik iş akışlarına uygulanabileceği konusunda iyimser.

Damini Dey konu ile ilgili olarak; “Daha fazla çalışmaya ihtiyaç var, ancak bu standart testle görüntülenen plağın miktarına ve bileşimine dayanarak bir kişinin kalp krizi geçirme olasılığının ve ne kadar yakında olacağını tahmin etmemiz mümkün olabilir.” dedi.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu