Akıllı TelefonAppleGüncel Teknoloji HaberleriiOSiPhone

Çin’deki iPhone Fabrikasında İsyan Çıktı

Çin’deki en büyük iPhone fabrikası zorlu bir süreçten geçiyor. işçiler kötü koşullar nedeniyle isyan etti. Üretim hatta olumsuz etkileniyor.

COVID-19 pandemisi artık birçok ülke için önemli bir sorun olmaktan çıktı. Ancak virüsün merkezi olan Çin’de durum küresel çaptakinden farklı işliyor. Ülkede halen çok ciddi kısıtlamalar var ve bu durum başta teknoloji dünyası olmak üzere hemen her sektörü doğrudan etkiliyor. Son olarak hükümet Çin’deki Zhengzhou bölgesini karantinaya aldı. Apple‘ın en büyük tedarikçisi olan Foxconn’un fabrikası da bu bölgede bulunuyor. Son haberlere göre, fabrikada işçiler pandemi kısıtlamalarından bıktı ve tepkiler artık isyana kadar ilerledi.

Çin’in en büyük iPhone fabrikasında çalışan Foxconn çalışanları, çarşamba günü güvenlik görevlileriyle çatıştı. Ne yazık ki isyan aniden gelişmedi. Geçtiğimiz haftalarda Foxconn, montaj hattı işçilerinin fabrika çevresinden ayrılmasını izin vermezken, işçilerin yemeklerini yemekhane yerine yatakhanede yemeleri konusunda zorladı. Hatta kısıtlamalardan bıkan bazı çalışanlar istifalarını sunarak fabrikadan gizlice kaçtı.

Olayların ardından Apple, işçi eksikliğinin tatil sezonunda iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max modellerinde stok sorununa neden olacağını açıkladı. Foxconn işçilere geri dönmeleri konusunda ikramiyeler sunmasına ve koşulları iyileştirme sözü vermesine rağmen yeteri kadar personel temin edemedi. Ayrıca sosyal medyaya düşen videolar, işçiler ve güvenlik güçleri arasında ciddi çatışmaların yaşandığını gösteriyor.

Apple, iPhone üretim fabrikasını Çin dışına taşımak istiyor

Apple’ın iPhone üretimini Çin dışına taşımak istediğinden endişelenen Foxconn yetkilileri, önümüzdeki iki yıl içinde çalışan sayısını dört katına çıkaracak. Foxconn, Çin’in en büyük vergi mükelleflerinden ve ülkenin en büyük işverenlerinden biri konumunda. iPhone üretimi için olası çıkış noktaları Hindistan, Vietnam ve Meksika olacak, ancak henüz bu konuda resmi bir açıklama yok.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Başa dön tuşu