BilimBilim HaberleriGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknoloji

Beyin Okuyan Kask SpaceX Tarafından Kullanılacak

Elon Musk çılgın deneylerine devam ediyor. SpaceX, beyin okuyan kask denemelerine çok yakında başlayacağını açıkladı. İşte detaylar.

Axiom Space’in AX-1 misyonunun bir parçası olarak bir SpaceX Crew Dragon kapsülüyle bu ay Uluslararası Uzay İstasyonuna giden turistler, yanlarında özel bir bilimsel deneye imza atacak. Uzay uçuşu sırasında beyin aktivitesindeki değişiklikleri haritalamak için bir kask takacak. Beyin okuyan kask olarak da tabir edebileceğimiz bu kask, 1982 bilimkurgu filmi Tron’dan fırlamış gibi görünüyor.

Beyin Okuyan Kask Deneyi Başlıyor!

Deney, brain.space adlı, uygun bir şekilde adlandırılmış İsrail merkezli bir girişim tarafından geliştirildi. Şirket, kulaklığın elektroensefalogram (EEG) kullanarak beyin aktivitesini ölçtüğünü ve makine öğrenimini kullanarak analiz ettiğini söylüyor.

Şirket, web sitesine göre , analiz edilen verileri yerdeki kontrol denekleriyle karşılaştırarak örneğin ruh hali, bilişsel yük, yorgunluk ve daha fazlası gibi farklı insan davranışlarını anlamak istiyor .

Şirkete göre, kulaklık, mikro yerçekiminin organın yapısını nasıl etkilediğini incelemek için beyin dokularındaki günlük plastik değişiklikleri inceleyecek.

Bu, uzayda beyin aktivitesinin ilk çalışılması değil, ancak şirket, katılımcının kafatasına yapıştırılması için jel pedleri gerektirmeyen “yüksek yoğunluklu kuru EEG sistemlerini” kullanan ilk şirket olduğunu iddia ediyor.

Brain.space CEO’su Yair Levy geçen ay TechCrunch’a verdiği demeçte, “Dünyadaki en etkili, en ucuz, kullanımı en kolay EEG edinme kulaklığı olacak şekilde tasarlandı. Birden fazla kişi için, kendini otomatik olarak her birinin kafasına göre mükemmel şekilde ayarlayan bir kulaklık.” dedi.

Beyin Okuyan Kask

Dört AX-1 mürettebat üyesinden üçü, uzay istasyonunda günde iki kez kulaklık takarak 15 dakika geçirecek. Ayrıca, “anormal beyin dinamiklerini” tespit etmek için “uyaran sunumlarına” bakarak “görsel tuhaf” görevleri tamamlamaları istenecek.

Ancak gösterişli ve yükseltilmiş donanımın, modern bilimdeki en kalıcı gizemlerden biri olan beyni anlamamızda atılımlara yol açıp açmayacağı henüz belli değil.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu