Akıllı TelefonAndroidGenelGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknoloji

Android Telefonlarda Gizlilik Nasıl Artırılır?

Google’ın mobil işletim sistemi Android’de gizlilik artık istenilen seviyede. Peki, Android telefonlarda daha fazla gizlilik nasıl sağlanır?

Google’ın mobil işletim sistemi Android, Linux tabanlı bir yazılım olmasından dolayı başlarda güvenlik sorunları yaşıyordu. Ancak teknoloji ve internet devi başlattığı aylık güvenlik güncellemeleri ile güvenlik sorunlarını çözmeye başladı. Yine de kullanıcılara çok fazla yük düşüyor. Google, ana güvenliği sağlasa da işletim sisteminin açık kaynaklı olmasından dolayı yine bir takım gizlilik sorunları meydana çıkabiliyor. Biz de bu içeriğimizde telefonlarında yapabileceğiniz küçük dokunuşlar ile güvenliğinizi daha fazla nasıl artırabileceğinizi anlatıyoruz.

Android telefonlarda güvenliği artırmanın yöntemleri

Yedeklemeleri kapatın

İlk ipucuna, Google tarafından sağlanan Otomatik Yedekleme seçeneklerini kapatmaktan başlayalım. Ayarlar > Sistem > Yedekleme’ye gitmeniz gerekecek. Orada, Google Drive’a yedeklemeyi devre dışı bırakabilirsiniz. Elbette bunu yaparak hayatı kolaylaştırmak için yapılmış bazı özelliklerden de fedakarlık etmiş olacaksınız. Bu nedenle telefonunuzu kaybederseniz verileriniz de kaybolmuş olacak. Bu ayarı kapatırsanız Wi-Fi şifreleri dahil özel cihaz ayarlarını da kaybedersiniz ve fotoğraflarınız ve videolarınız yedeklenmeyecek.

Verilerinizi ana cihazda saklamak ve buluta aktarmamak bir gizlilik avantajı oluşturuyor. Dezavantajı çok olan bu yöntemi kullanıp kullanmamak tamamen size kalmış.

Üçüncü parti uygulamalar kullanın

Bildiğiniz gibi Google’ın hizmetleri ve uygulamaları verilerinizi acımdan hunharca topluyor. Bu yüzden veri toplama işlemini kısıtlamak için üçüncü parti uygulamalara yönelebilirsiniz. Gmail’i Microsoft Outlook gibi seçeneklere geçirebilirsiniz. Google Drive’ı Dropbox veya Onedrive ile değiştirilebilir ve hatta Keep uygulaması Evernote’a değiştirilebilirsiniz.

Google Haritalar için ise Yandex Haritalar, OsmAnd (OpenStreetMap) ve Here WeGo gibi seçenekler bile var. Yani Google’ın uygulamaları yerine başka uygulamalara yönelmeniz verilerinizin toplanmasını sınırlandıracaktır.

Google Chrome’u terk edin

Başka bir seçenek, Chrome’u ve izleme mekanizmalarını üçüncü taraf bir tarayıcıya geçmek. Ekstra gizlilik isteyenler için Opera GX, Firefox ve Firefox Focus gibi seçenekler var. Alternatif olarak, Samsung’un yerleşik tarayıcısı olan Microsoft Edge’i ve Vivaldi’yi kullanabilirsiniz.

Ancak yine de Google Chrome’u bırakmadan Chrome üzerinden gizliliğinizi artırabilirsiniz. Bunun için Chrome > Üç nokta menüsü > Ayarlar > Arama Motoru’na gidebilir ve gizlilik için en iyisi olan DuckDuckGo.com gibi bir üçüncü taraf arama motoruna geçebilirsiniz. Tabii ki, Google hala arama motorlarının kralı olmaya devam ediyor. Bu yüzden biraz uyarlamaya ihtiyacınız olacak. Arama devi, bir şey bulmak istiyorsanız gidilecek en iyi yer olmaya devam edecek.

Android

Başka bir seçenek de Chrome’dan senkronizasyonu devre dışı bırakmak. Ayrıca Google’ın yerel şifre aracını, ödeme yöntemlerini ve otomatik doldurma seçeneklerini de devre dışı bırakabilirsiniz.

Gizli Mod, düşük bir profil vaat ediyor ve göz atma hikayenizin gizli olacağını söylüyor. Ancak, ISS’niz ve halka açık Wi-Fi sağlayıcılarınız, ziyaret ettiğiniz web sitelerini yine de görebilir. Firefox tabanlı Tor Tarayıcı gibi tarayıcılar veya ProtonVPN gibi güvenilir bir VPN teklifi var. Bunlar verilerinizi şifreleyecek ve “gerçekten görünmez” olmanızı sağlayacaktır.

İki aşamalı kimlik doğrulamayı açın

İki aşamalı kimlik doğrulmasını açmak hackerlar ve virüslerle dolu bu dünyada güvende kalmak isteyen herkes için zorunludur. Bu sizi Google’sız yapmaz, ancak endişelenmeniz gereken başka şeyler de var. Google zaten iki aşamalı kimlik doğrulaması sunuyor Microsoft, Facebook, Twitter, Reddit, Slack ve Password Manager gibi diğer uygulamalar ve hizmetler de 2FA seçeneğine sahip. Google Authenticator uygulaması ile tüm girişlerinizi tek bir yerde tutabilirsiniz.

Android

Küçük dokunuşlar yapın

Android kullanımınızda benimseyebileceğiniz bazı iyi uygulamalar vardır. Örneğin, kullanmadığınız veya ihtiyaç duymadığınız zamanlarda konumu kapatabilirsiniz. Pili daha az tüketen Konum Seçeneklerini kullanmak, telefonun pilini daha uzun süre korur.

Başka bir ipucu da, hangi uygulamaların Cihaz Yöneticileri olduğunu kontrol etmek. Bunu Ayarlar >> Uygulamalar > Gelişmiş > Özel Uygulama erişimi > Cihaz yöneticisi uygulamaları bölümünden kontrol edebilirsiniz. Cihazımı Bul ve Google Pay, genellikle bu izni varsayılan olarak alan uygulamalar arasındadır.

Android

Uygulamaların izinlerini takip edin. Bir uygulamanın mutlaka buna ihtiyaç duymayan izne sahip olduğunu görürseniz, devre dışı bırakın. Google ile üçüncü taraf uygulamalara giriş yapmaktan kaçının. Ayrı şifrelerle yeni bireysel hesaplar oluşturmaya çalışın. Güvenlik Kontrolüne gidin. Google, hesabınıza erişimi olan kullanılmayan girişler ve 3. taraf uygulamalar aracılığıyla sizi yönlendirecek ve bunlara hâlâ ihtiyacınız olup olmadığını soracaktır.

Son olarak telefonunuz için yayınlanan güvenlik güncellemelerini düzenli olarak yüklemeniz gerektiğini belirtelim.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu