Akıllı TelefonAndroidGenelGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknolojiXiaomi

Xiaomi 12’deki Surge P1 Çipi Ne İşe Yarıyor?

Xiaomi de Apple gibi kendi çip sistemlerine telefonlarında yer vermeye başladı. Peki, Xiaomi 12’deki Surge P1 çipi ne işe yarıyor?

Xiaomi 12 serisi etkinliğinde Çinli üretici, kendi geliştirdiği üçüncü çipini de piyasaya sürdü. Şirket bu çipi Surge P1 olarak adlandırıyor. Xiaomi’nin kendi geliştirdiği ilk çipi, 2017’de piyasaya sürülen ve Xiaomi Mi 5C’ye monte edilen Surge S1 olmuştu. Kendi geliştirdiği ikinci çipi ISP çipi olan Surge C1, bu yılın başlarında Xiaomi Mi MIX FOLD ile piyasaya sürüldü. Xiaomi Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Lei Jun, Xiaomi 12 Pro’nun Surge P1 ile birlikte geldiğini söyledi.

Surge P1 özellikleri neler?

Lei Jun’a göre, 18 aylık araştırma ve geliştirmeden sonra çip, 120W’lık tek hücreli bir çözüme ulaştı. Bunu başarmanın 120W çift hücreli çözümden çok daha zor olduğunu iddia ediyor. Devre tasarımı iki kat daha karmaşık. Mod değiştirme ise kontrol mantığı 7 kat daha karmaşık. Ayrıca, başlatma ve koruma devreleri de 9 kat daha ve sürücü devre tasarımı 6 kat daha karmaşık.

Lei Jun, bu çipin desteğiyle 4600 mAh pilin 18 dakikada en hızlı modda yüzde 100 güçle tamamen şarj edilebileceğini söyledi.

Surge P1

Xiaomi, geçmişte tek hücreli hızlı şarj sisteminde cep telefonuna gelen 20V voltaj girişini bataryaya şarj edilebilen 5V voltaja dönüştürmek için 5 farklı şarj pompasının seri-paralel devresi gerektiğini söyledi. Ayrıca, çok sayıda şarj pompası ve genel olarak seri bağlantılı mimari çok fazla ısı üretecek. Gerçek kullanımda, uzun süre tam güçte çalışmayı sağlamak imkansız. Çünkü 120W yüksek güçlü hızlı şarj elde etmek oldukça zor.

Bu sorunu çözmek ve 120W hızlı şarja ulaşmak için Xiaomi iki adet akıllı şarj çipi geliştirerek Surge P1’e yerleştirdi. Bu ikisi, geleneksel 5 şarjlı pompanın karmaşık yapısını devralıyor. Telefona gelen yüksek voltajlı güç girişi, doğrudan bataryaya daha verimli bir şekilde şarj edilebilen büyük bir akıma dönüştürülüyor.

Xiaomi, endüstrinin ilk rezonans şarj çipi olan Surge P1’in uyarlanabilir anahtarlama frekansına sahip 4:1 ultra yüksek verimli mimariye sahip olduğunu belirtiyor. Rezonans topolojisinin verimliliği yüzde 97,5 kadar yüksek. Ayrıca rezonanssız topolojinin verimliliği yüzde 96.8 artıyor ve ısı kaybı yüzde 30 azalıyor.

Surge P1

Surge P1’in kendisi birçok dönüştürme işi üstleniyor. Geleneksel şarj pompaları yalnızca iki çalışma moduna ihtiyaç duyuyor. Ancak Surge P1’in 1:1, 2:1 ve 4:1 dönüştürme modlarını desteklemesi gerekiyor. Tüm modların çift yönlü iletimi desteklemesi gerekir. Bu, toplam 15 permütasyona ve mod değiştirme kontrolü kombinasyonuna ihtiyaç duyduğu anlamına geliyor. Bu, geleneksel şarj pompalarının 7 katı. İleri 1:1 modu, parlak ekran şarjını daha verimli hale getiriyor. İleri 2:1 modu daha fazla şarj cihazıyla uyumlu ve ileri 4:1, 120W şarjı destekliyor.

Xiaomi’ye göre Surge P1, aynı zamanda Xiaomi’nin en yüksek şarj verimliliğine sahip 4:1 şarj çipi. 0,83W / mm²’lik ultra yüksek güç yoğunluğuna ulaşabiliyor. Ayrıca LDMOS, endüstrinin lider ultra düşük 1.18mΩmm² RSP’sine ulaşıyor.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu