Akıllı TelefonGüncel Teknoloji HaberleriMobil

6G Hızı Test Edildi, 1 Saniyede 8 Film İndirmek Mümkün

6G bağlantısı Japonya'da test edildi. Veri hızları testte 100 Gbps'ye ulaştı; bu, ortalama 5G veri hızlarından 500 kat daha hızlı demek.

Bir Japon konsorsiyumu yakın zamanda dünyanın ilk yüksek hızlı 6G prototip cihazını tanıttı. Verileri saniyede 100 gigabit (Gbps) hızında iletebilir ve 300 feet’ten fazlasını kapsayabilir. Bu, mevcut 5G teknolojisine göre 20 kat daha fazla bir gelişme.

Prototip cihaz, DOCOMO, NTT Corporation, NEC Corporation ve Fujitsu dahil olmak üzere Japonya’nın önde gelen telekomünikasyon şirketleri arasındaki işbirliğinin bir sonucuydu.

Konsorsiyum, 11 Nisan’da başarılı test sonuçlarını açıkladı ve şirketler, prototip cihazın iç mekanda 100 gigahertz (GHz) bandını kullanarak ve dış mekanda 300 GHz bandını kullanarak 100 Gbps hıza ulaşabileceğini açıkladı. Bu testler konsorsiyum temsilcilerinin belirttiği gibi 328 feet (100 metre) mesafede gerçekleştirildi. Ulaşılan sonuçlar gerçekten de etkileyici.

Ancak burada beklentilerin ne de seviyede tutulacağı önemli. Örneğin 5G‘nin teorik maksimum hızı 10 Gbps’dir. Bununla birlikte, gerçek dünyadaki hızlar genellikle çok daha düşüktür; ABD’deki T-Mobile kullanıcıları için ortalama saniyede 200 megabit (Mbps) civarında.

Bu kadar düşük hızların nedenlerinden biri de 5G’nin kullandığı daha yüksek frekans bantlarından kaynaklanıyor. Daha yüksek frekanslar daha yüksek hız anlamına gelse de dezavantajları da beraberinde getirir. Sinyalin gidebileceği mesafeyi sınırlandırırlar ve nüfuz gücünü azaltırlar.

6G bunu bir adım daha ileriye taşıyor ve 5G’den bile daha yüksek frekans bantları kullanıyor. Bu, 6G cihazlarının daha hızlı indirmeler için gerekli frekansları almasının zor olacağı anlamına geliyor. Örneğin testler bile 328 fitin (100 metre) üzerinde bir mesafede gerçekleştirildi. Dolayısıyla duvarlar ve hatta yağmur gibi faktörler 6G sinyallerini önemli ölçüde bozabilir.

6G Bağlantısının Test Sonuçları İnanılmaz

6G’nin ne kadar hızlı olabileceğini göstermek için, bir telefona aktarılan orta kalitede iki saatlik bir Netflix filminin boyutunun yaklaşık 1,5 GB olduğunu düşünün. 6G hızında saniyede sekiz ila dokuz Netflix filmi indirilebiliyor. Birçok tüketici 5G için en yüksek indirme hızının 10 Gbps olduğunu bilse de en yüksek hızlara ulaşmanın optimize edilmiş koşullar altında çalışan en güçlü donanımın kullanılmasını gerektirdiğini bilmiyorlar. Yani son tüm son kullanıcıları en güçlü donanımları kullanmayacağı için benzer hızlara ulaşamayacaktır.

Sıradan kullanıcıların bu kadar yüksek bir veri aktarım hızına ne kadar ihtiyaç duyduğu açık bir soru ancak 6G, otonom araç kontrol sistemlerinde, teletıpta ve büyük miktarda verinin gerçek zamanlı olarak aktarılması gereken diğer alanlarda aktif olarak kullanılacak.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu