Akıllı TelefonAndroidGenelGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerQualcommTeknoloji

Qualcomm AR İşinde Apple’ı Sollayacak

Qualcomm’un yeni nesil yongaları ile bir de artırılmış gerçeklik için yenilikleri tanıtıldı. Qualcomm AR işinde Apple’ı sollayabilir.

Qualcomm’un geçtiğimiz günlerde tanıttığı yeni nesil yonga setleri Snapdragon 7 Gen 1 ve Snapdragon 8+ Gen 1 ile birlikte yeni kablosuz AR akıllı gözlüğü de tanıtıldı. Bu yeni tasarıma sahip AR gözlük, Snapdragon XR2 Platformu tarafından desteklenecek. Geliştirilen bu referans tasarım donanımı Goertek tarafından tasarlanmış.

Wireless AR tasarımının ana özellikleri ince, hafif ve dengeli ağırlık dağılımı olarak dikkat çekiyor. Bir önceki model olan XR1 ile karşılaştırıldığında, yeni tasarım, şirketin FastConnect 6900 çözümü sayesinde USB-C kablosu yerine Wi-Fi 6/6E ve Bluetooth kullanan tethering sistemine sahip. Telefon ve AR camı arasında bilgi işlem iş yüklerini dağıtmak için yeni işleme mimarisi sayesinde 3 ms gecikme süresi sunuluyor. Bu gecikme süresinin AR için gayet ideal olduğunu belirtelim.

Tam adı Wireless AR Smart Viewer olan bu AR gözlük; göz başına 1920 x 1080 çözünürlüğe, 90Hz’e kadar çözünürlüğe sahip çift mikro-OLED dürbün ekranı ve hareket bulanıklığı olmayan ekrana sahip. Gözlükte ayrıca çift monokrom kamera ve bir adet RGB kamera da yer alıyor. AR hassasiyeti elde etmek için hareket tanıma ile serbestlik dereceleri (6DoF) kafa takibi ve el takibi özellikleri de Qualcomm’un AR gözlüğünde yer alıyor.

Yazılım tarafında ise FastConnect XR Software Suite sistem entegratörleri ve uygulama geliştiricileri, M2R2P gecikmesini iyileştirmek, titreşimi azaltmak ve önlemek için XR trafiği için daha iyi kontrol ve tercihli kanal erişimi sağlayan optimize edilmiş özellikler elde ediyor. Düşük güçte çalışma için amaca yönelik güç modları ile istenmeyen parazitler de bu yazılım ile ortadan kaldırılıyor.

Qualcomm AR
Qualcomm AR

Önümüzdeki yıllarda Android cephesi AR konusunda büyük atılımlar yapacak gibi görünüyor. Eylül ayında ise Apple’ın bu alana gireceği ancak nihai ürünün 2023 yılının sonlarına doğru anca satışa sunulacağı söyleniyor. Geleceğin VR’dan ziyade AR’da olduğunun kavranması bizce çok mantıklı bir hareket oldu.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu