AMDDonanımGüncel Teknoloji HaberleriTeknoloji

AMD Zen 5 Çekirdek Mimarisi Zen 4’e Göre Ne Kadar Performanslı Olacak?

Bu yılın ikinci çeyreğinde tanıtılması beklenen AMD Zen 5 çekirdeğinin, önceki nesle göre performans artışı sızdırıldı.

Ortaya çıkan son söylentilere göre, AMD Zen 5 CPU çekirdek mimarisi, şu an mevcut Zen 4 çekirdeğine göre kayda değer bir yükseltme ile gelecek. Sızıntı sahibi işlemci mimarileri konusunda başarılı tahminlere sahip @Kepler_L2. 2024 yılının 2. yarısında piyasaya sürülmesi beklenen Zen 5 çekirdek mimarisi, büyük bir sürpriz yapacak. İşte detaylar…

AMD Zen 5 Çekirdeği, Zen 4’e Göre %40 Daha Hızlı Olacak

Zen 5 çekirdeğinin Zen 4’ten %40 daha hızlı olduğunu belirten Kepler, bu performansın SPEC kıyaslamasına ait olduğunu söyledi. Bu söylentilerin doğruluğu olursa, AMD tarafında bir nesildeki en büyük performans sıçraması olacak.

3nm ve 4nm üretim sürecinden geçecek Zen 5 çekirdeği, şirket tarafından onaylanan şu özelliklere sahip olacak:

  • Geliştirilmiş performans ve verimlilik
  • Yeniden düzenlenmiş ön uç ve geniş sorun
  • Entegre Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi optimizasyonları

Zen 5 çekirdek mimarisinin en az üç işlemci ailesi olarak tanıtılması bekleniyor. İlk olarak yüksek özelliklere sahip AM5 platformlarını hedef olarak masaüstü ‘Granite Ridge’ ailesi. Yakın zaman önce 6 ve 8 çekirdekli iki işlemci sızdırıldı. Şimdi ise Zen 5 CPU, RDNA 3+ GPU ve yükseltilmiş bir NPU (3x AI TOP) içeren Strix Point APU’larını bekliyoruz.

Yeni Granite Rigde kodlu Ryzen 8000 Zen 5 işlemcileri B700 çipsetli anakartlarla kullanılacak. Zen 5 işlemcileri tanıtıldıktan sonra 3D V-Cache, Threadrippper modelleri de tanıtılacak. Tüm bunlar için 2024 yılının 2. yarısın beklememiz gerekiyor.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
Başa dön tuşu