Elektrikli ArabaGenelTesla

Çinli Üreticiler Tesla’yı Tokatladı! Uygun Fiyatlı BYD, Xpeng ve Nio, Elektrikli Otomobil Pazarını Domine Etti

Elektrikli otomobil pazarında rekabet arttı. Tesla düşüşe geçerken, daha düşük fiyata daha fazlasını sunan rakipleri yükelişe geçti.

Elektrikli otomobil pazarındaki rekabet her geçen gün artıyor. Bir yandan Tesla, BYD ve Volkswagen gibi büyük üreticiler liderlik koltuğu için yarışırken, bir yandan da daha küçük ölçekli üreticiler daha spesifik kitleleri hedefleyen ürünlerle pazarda kendisine yer bulmaya çalışıyor. Üstelik son ortaya çıkan raporlara göre bu taktik işe yarıyor. Çinli EV üreticileri, Ekim ayında rekor düzeyde gelir elde etti. Başını Li Auto, Nio ve Xpeng’in çektiği üreticiler, elektrikli otomobil satışlarında Elon Musk’ın Tesla’sını ezdi geçti.

Çin Elektrikli Otomobil Pazarında Zirvede!

Çin halihazırda dünyanın en büyük elektrikli otomobil pazarlarından biri. Ülke halkı bu düşük maliyetli ve çevreci teknolojiye oldukça ilgili. Üstelik buna yerli markaların artması ve yükselen rekabetle beraber otomobil fiyatlarının da düşmesi eklenince bu popülarite zirve yapmış durumda. Son olarak söz konusu markaların özellikle lüks otomobil satışlarının Tesla ve BYD gibi rakiplerini tokatladığı ortaya çıktı.

Tesla vs Xpeng, BYD, Nio

Örneğin söz konusu markalardan biri olan Li Auto, Ekim ayında 40,422 adet otomobil teslimatı gerçekleştirdi.  Bu sayı bir önceki ay ile kıyaslandığında yüzde 12.1 artış gösterirken, bir önceki yıla kıyasla ise yüzde 302 büyüme söz konusu. Xpeng ise Çin’in bir diğer yükselen yıldızı. Ülkede popülaritesi her geçen gün daha da artan üreticinin ilerleyen zamanlarda fiyat/performans odaklı modellerle Türkiye dahil diğer ülkelere de girmesi bekleniyor.

Yine Li Auto gibi başarılı bir dönem geçiren Xpeng, Ekim 2023’te yüzde 30.7 oranında daha fazla araç sattı. Tam 20,002 otomobil Çin’de kullanıcıyla buluştu. Nio ise aynı dönem içerisinde satışlarını yüze 2.8 oranında artırdı ve 16,074 adet araç sattı. Her ne kadar artış oranı konusunda rakipleri kadar iyi iş çıkarmasa da yine de tabloda pozitif bir sonuç çıkarmayı başardı.

Elbette ki Çin ve elektrikli otomobil dendiğinde BYD’den de bahsetmesek olmaz. Kısa süre önce Türkiye pazarına Atto 3 modeliyle giren şirket Ekim ayı içerisinde Çin’de 301,833 araç satmayı başardı. Bu diğerlerine kıyasla inanılmaz bir sayı. Ayrıca BYD’nin sadece Çin’in değil, dünyanın en çok satan elektrikli otomobil üreticisi olduğunu da unutmayalım. Tesla’nın kesin satış rakamları bilinmemekle beraber yüzde 2.6 oranında düşüş yaşadığı iddia ediliyor.

Çin’de yıl bitmeden hedeflenen toplam elektrikli otomobil satışı ise 8.5 milyon adet. Yaklaşan büyüm indirim dönemleri ve her geçen gün artan ilgi sayesinde bu hedefin oldukça ulaşılabilir olduğu düşünülüyor.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu