Akıllı TelefonAndroidGenelGoogleGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknoloji

Google Android’de Yalan Oldu!

Google, Avrupa Birliği’nin açtığı davayı kaybetti. Android’de artık Google.com varsayılan tarayıcı olmayacak. İşte konuyla ilgili detaylar.

Google, 2018 yılında kullanıcıların bir Android telefonu kurarken tercih ettikleri arama motorunu seçmeleri için bir Android seçim ekranı sunmuştu. Ancak bu opsiyon diğer arama motorlarını tatmin etmemişti. Şimdi ise teknoloji devi, diğer arama motorlarına ücretsiz olarak kaydolmasına izin vermek için bu ekranı tekrardan güncellemek zorunda kaldı.

Google rakip arama motorları için düğmeye basmak zorunda kaldı

Avrupa Birliği, Temmuz 2018’de, hizmetlerini Android’e dayattığı ve çeşitli anti-tröst korumalarını ihlal ettiği için Google’a 5 milyar dolar para cezası vermişti. Düzenlemelere uymak için Google, AB’deki kullanıcılar akıllı telefonlarını ilk kez kurduklarında Android’de bir seçim ekranı sunmuştu. Bu ekrandan dileyen Google’ı dileyen de Yahoo, Yandex ve diğer arama motorlarını seçebiliyordu.

Ancak, listede görünmek için arama motorlarının Google’a para ödemesi ve anlaşma yapması gerekiyordu. Bu daha küçük çaplı arama motorları için oldukça adaletsizdi. Nihayet 3 yılın ardından Avrupa Birliği Google’ı haksız buldu ve bu işlemin ücretsiz olması gerektiği konusunda karar verdi.

Artık arama motorlarının artık bazı uygunluk kriterleri ile Android kurulumunda seçim ekranında ücretsiz olarak başvurabilecek. Android’in kurucusu, listede 4’ten fazla arama motoruna yer vereceklerini ve bu değişikliklerin Eylül 2021’de AB Android kullanıcılarına sunulacağını belirtiyor.

Google

Bu değişiklik birçok arama motoru şirketi tarafından memnuniyetle karşılansa da, Google’ın çözüme yaklaşımını hâlâ eleştiren çok az kişi var. Gizlilik odaklı arama motoru DuckDuckGo‘nun kurucusu Gabriel Weinberg, Google’ın Android’deki varsayılan arama motorunda yapılan değişikliklere sorunsuz bir şekilde izin vermeyi hala reddettiğini ve yalnızca telefonun kurulum ekranında veya sıfırlandığında seçim sağladığını belirtti. Weinberg ayrıca, Google’ın bu değişiklikleri AB dışındakiler de dahil olmak üzere tüm Android kullanıcılarına sunması gerektiğine dikkat çekti.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu