AndroidAndroid GüncellemeGenelGoogleGüncel Teknoloji HaberleriTeknoloji

Avrupa Birliği Google’ın biletini kesti mi?

Hem Avrupa hem de Amerika’daki etik yasalar tüketicilerin verdikleri ürün ya da yaptıkları hizmetlerin tekelleşmesine karşı üreticinin korunmasını amaçlar. Tüketicilerin oluşabilecek bu tekelleşmeye karşın  korunmasını sağlayan yasalar topluluğu farklı şekillerde bizleri biz farkında olmasakta korumaktadır. Ülkemizdeki Rekabet Kurulu da bunu layığıyla yerine getiren bir devlet kurumudur. Avrupa Birliği Komisyonu da bu misyon ile hareket ederek bugün Google’a karşı böyle bir yaptırımda bulunda ve 4,3 milyar dolar değerinde rekor düzeyde bir ceza kesti. Avrupa Birliği Google için oldukça sert bir yaptırım uygulanacağını da dile getirerek şirketin Android politikasını değiştirmesi gerektiğini belirtti.

Peki Google neden ceza aldı?

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Google yaptığı ya da yapmadığı bir şeyden dolayı ceza almadı. Google, Android ekosistemindeki telefonların Google programlarına mecbur bırakılmasından dolayı ceza aldı. Google’ın çiçeği burnunda CEO’su Sundar Pichai AB Komisyonu kararına karşın “Android ile elde ettiğimiz titiz dengeyi olumsuz etkileyeceğinden ve açık platformlara karşı özel sistemler lehinde sorunlu bir işaret vermiş olmasından kaygı duyuyoruz” açıklamasında bulunsa da AB Komisyonu Google’ın dengeleri, ve açık kaynak koduyla ilgilenmiyor.

Avrupa Birliği Google Android işletim sistemini değiştirecek!

AB Komisyonu Android bir telefon alındığında Google markete, Google Chrome tarayıcıya bağımlı kalmaktan bahsediyor ve bunlardan dolayı da şirkete ceza veriyor. Birçok üreticinin kendi web tarayıcısını yapmadığı bir pazarda tek çare olan Google Chrome artık tek çare olmayacak gibi görünüyor.

Google yaptığı açıklamada “Geçtiğimiz yıl Play uygulama mağazamızdan 94 milyarın üzerinde uygulama yüklendi. Opera Mini ve Firefox gibi tarayıcılar 100 milyon, UC Browser ise 500 milyon kereden fazla yüklendi” diyor ama bu uygulamaların hangi coğrafi alandan yüklendiğini de dile getirmiyor. Bildiğiniz gibi Google Çin’de yasak ve bu indirmelerin çoğu da Çin’den yapılmış olabilir. Zira biz etrafımızda Opera ya da UC Browser kullanan kimseyi görmedik.

Google ve üreticiler kendilerini değiştirecek!

Google CEO’su Sundar Pichai tüm iyi niyeti ile konuyu temyize “TAŞYABİLECEKLERİNİ” dikkat edin “taşıyacaklarını değil” dile getirdiği açıklamasında AB Komisyonu’ndan anlayış beklese de yapılan durum aslında biz fark etmesekte bir tekelleşmedir. Zira Chrome uygulamasının telefonlarda ya da bilgisayarımızda olmadığını düşünemiyoruz. İşte bu mecburiyet Avrupa Birliği Komisyonunun da karşısında olduğu bir durum.

Peki Apple neden ceza almıyor?

Bu sorunun hukuksal boyutunu bilemiyoruz ama Apple kendi geliştirdiği ve sadece kendi telefonlarında kullandığı iOS işletim sistemini kullanıyor ve bunu da herhangi bir biçimde pazarlamıyor. Google CEO’su yaptığı açıklamada “biz bunu pazarlamıyoruz” dese de ortaya çıkan belgeler ve daha önce kesilen cezalar Google ile üreticiler arasında kapalı kapılar ardında sözleşmeler yapıldığını ortaya koyuyor. Zira 2016 yılında yapılan bir incelemeler neticesinde Google’ın üreticiler ile yaptığı sözleşmelerde Google uygulamalarını ön yüklü olarak telefonlarında bulunduracağına dair sözleşmeler yaptığını ortaya çıkartılmıştı.

Bu Google’ın aldığı ilk ceza değil!

Geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği Google’a, yapılan aramalarda kendi alışveriş hizmetlerine avantaj sağladığı ve hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle 2,4 milyar dolarlık bir ceza kesmişti. Bu cezadan sonra üstüne bir de bu cezanın verilemesi ile birlikte Android ekosisteminin değişmesini bekliyoruz.

Geçtiğimiz gün incelemesini yaptığımız Xiaomi Mi 8 incelemesinde telefonu kutudan ilk çıkarttığımıza telefonun içinde hiçbir Google uygulaması yüklü değildi ve telefonu açıkçası o haliyle kullanmakta neredeyse imkansız bir durumdu. Bundan dolayı da hemen Google Installer uygulaması ile tüm Google programlarını telefona indirdik. AB Komisyonu bu noktada haksız değil ama sistemin daha iyi bir hale getirilmesi için de Google’ın “Vurun Abalıya” noktasına getirilmesine de gerek yok!

Google bu cezadan sonra ne yapacak?

Google bu cezadan sonra öncelikle AB Komisyonu resmi banka hesabına kuzu kuzu 4,3 miyar dolar EFT yapacak ve dekontunu da ön yazı ile birlikte AB Komisyonuna gönderecek. Bu kağıtta ne yazacağını takdir edersiniz ki kimsenin bilmediği gibi biz de bilmiyoruz ama Google’ın üreticiler ile acil bir toplantı yapması ve Google uygulamalarını açılışta bir seçenek olarak verilmesinin sağlanmasını isteyeceğini düşünüyoruz.

Android bir telefon aldığınızda artık hazır yüklü Google uygulamaları yerine üreticilerin kendi marketlerinin telefonlarda olacağını düşünüyoruz. İsterseniz dışarıdan GooglePlay.apk dosyasını indirerek telefonunuza Google’ın Play marketini kurabileceksiniz ama sizce bunu kaç kişi yapabilecek? Avrupa Birliği Komisyonu bu noktaya kadar haklı ama bu noktadan sonra Google’ın haklı olduğu bir durum görüyoruz.

Zira bu yaptırım Android ekosisteminin sadece üretici destekli bir noktaya taşınmasını sağlayacaktır. Bugüne kadar arayüz konusunda hiçbir inisiyatif almamış üreticilerin ciddi anlamda zorlanacaklarını düşünüyoruz. Kamera arayüzü, web tarayıcı, Android Market, bulut depolama vb konularda ürün/hizmet geliştirmeyen birçok üretici ciddi anlamda zor durumda kalacak gibi görünüyor.

Avrupa Birliği ve Google arasındaki süreci hep birlikte yaşayacağız ve öngördüğümüz şekilde kısa süre içinde Android telefonların Çin telefonları gibi Google uygulamaları olmadan kutudan çıkabilir gibi bir durum söz konusu. Tabii bu süreçte Donald Amca araya girer ve bir yaptırımda bulunur mu bunu da zaman içinde göreceğiz…

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu