AppleGüncel Teknoloji HaberleriiOSTeknoloji

Yeni Apple Erişilebilirlik Özellikleri Sayesinde iPhone ve iPad Cihazınızı Gözlerinizle Kontrol Edebileceksiniz

Apple, iOS 18 ve iPadOS18 ile birlikte getireceği yeniliklerden biri de erişilebilirlik özellikleri sayesinde göz kontrolü olacak.

Uzun süredir yapay zeka yeteneklerini iPadOS 18 ve iOS 18 ile birlikte bu yılın sonlarında piyasaya süreceği konuşulan Apple, yeni bir özellik ile gündeme geldi. Fiziksel engelli bireyler için iOS ve iPadOS’ta daha kolay gezinmeyi sağlayacak yapay zeka destekli göz takibi ve farklı erişilebilirlik özelliklerinin geleceğini duyurdu. Ön kamerayı kullanması beklenen göz takibi özelliği, makine öğrenimi sayesinde bu özelliği gerçekleştirebilecek. Apple’ın iddiasına göre herhangi bir ekstra donanım ve aksesuar gerektirmeyen bu özellik, iPhone ve iPad cihazlarınızda rahat bir şekilde kullanılabilecek.

Apple Erişilebilirlik Özellikleri Sayesinde iOS ve iPadOS’a Göz Takibi Kontrolü Geliyor

Müzik Dokunuşu özelliğiyle desteklenen Apple Music şarkılarında iPhone’un Taptic Engine titreşim sistemini kullanacak. Bu erişilebilirlik özelliği açıkken iPhone’daki Taptic Engine, müziğin sesine dokunuşlar, dokular ve iyileştirilmiş titreşimler çalacak.

 

Bir diğer özellik ise bazı özel rahatsızlıkları olan bireyler için Siri’nin anlayabileceği özel ifadeler tanıyabilme olacak. Yeni ‘Atipik Konuşmayı Dinle’ özelliği sayesinde birbirinden benzersiz konuşma kalıpları ile makine öğrenimi kullanılarak serebral palsi, amyotrofik lateral skleroz (ALS) veya felç gibi hastalığa sahip bireylerin özel ifadeleri tanınacak.

Araç Hareketi Cues özelliği, hareketli araçlardaki yolcuların hareket rahatsızlığını azaltmaya yardımcı olabilecek, iPhone ve iPad için yeni bir deneyim olacak. iPhone ve iPad’de yerleşik sensörler kullanarak kullanıcının hareket halindeki bir araçta olduğunu algılıyor ve buna göre yanıtlar veriyor. Tüm erişilebilirlik özellikleri, yapay zeka ve makine öğrenimi sayesinde yeni yazılım güncellemeleriyle uyumlu cihazlara verilecek. 
Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Başa dön tuşu