Akıllı TelefonAndroidAppleCep TelefonuDonanımGüncel Teknoloji HaberleriTeknolojiYapay ZekaYazılım

İdeal Akıllı Telefon Nasıl Olmalı?

Gelişen teknoloji ile birlikte akıllı telefon pazarında aktörler de modeller de her geçen gün artmakta. Her üretici bir alanda mutlak liderliği elinde tutmayı hedefliyor ve bu doğrultuda çalışmalarını sürdürüyor. Fakat kıyaslamalar yapıldığında mutlaka alternatif kategorilerde amiral gemisi modellerinde de birbirlerine karşı üstünlükler ortaya çıkıyor. Peki ideal akıllı telefon nasıl olmalı? Gelin hep birlikte bu sorunun cevabını bulmaya çalışalım.

Ekran Özellikleri

Özellikle amiral gemisi sınıfında 6 inç barajı çoktan aşılmış ve bu büyüklükteki ekranlar standart hale gelmeye başlamış durumda. Fakat akıllı telefonları çoğu zaman tek elimizle kullandığımız için belli bir oranın üzerindeki büyüklükler malesef kullanım açısından zorlayıcı olabiliyor. Yüksek ekran gövde oranı ile birlikte bu sorun her ne kadar aşılsa da yine de bir ideal ölçü var ve buda 5.9 inç seviyelerinde. Ayrıca çözünürlük açısından gerek video izlerken gerek kullanım deneyimleri açısından çözünürlük değerinin QuadHD+ seviyelerinde olması ideal. Sıkça kullanılmaya başlanan çentikler de hiç olmasa fena olmaz tabi fakat bu sefer de hoparlör ve ön kamera / sensörlerin konumlandırılmasında mekanik sistemlere başvuruluyor. Bu noktada da en iyi çözüm Essential Phone’da karşımıza çıkan ve sıkça kullanılmaya başlanan ekran deliği.

Hepsini bir araya getirirsek ideal akıllı telefon ekranı 5.9 inç büyüklüğünde 18:9 oranında QuadHD+ çözünürlükte olmalı ve ekran deliği kullanmalı. Ayrıca ekran teknolojisinde güneş ışığı altında da sorun yaşanmayacak ekranların kullanılması gerekiyor.

Tasarım ve Donanım Özellikleri

Tasarım detaylarında beklentiler oldukça net. Dayanıklı ince yapı. Minimum ekran çerçeveleri. Bu yapıda son dönemde sıkça metal ve cam malzemelerin kullanıldığını görüyoruz. Gorilla Glass 6 ön ve arka korumada, metal çerçeve yan hatlarda şık bir tasarımı ortaya çıkartıyor.

Donanım özelliklerinde ise beklenti en güncel işlemcinin ve grafik işlemcisinin kullanılması. Android işletim sistemi ile çalışan cihazlarda RAM kapasitesinin de minimum 6GB olması gerekiyor. Ayrıca yapay zeka destekli işlemcilerle kullanım alışkanlıkları da işlemciler tarafından takip edilerek kullanım kolaylıkları sunulmalı. Dahili hafızanın ise minimum 64GB + MicroSD kart desteği olması gerektiğini düşünüyoruz. Takdir edersiniz ki Galaxy Note 9 ile birlikte 512 GB dahili hafıza ve bu hafızayı MicroSD kart ile 1TB’a kadar arttırmak mümkün. Daha önce de yüksek hafıza kartı desteği olan akıllı telefonlar karşımıza çıktı fakat bu cihazlarda dahili hafıza istenilen seviyelerde değildi.

Batarya kapasitesinin ise 4.000 mAh seviyelerinde standartlaşması ve hızlı şarj desteğinde en son teknolojiyi kullanması ideal akıllı telefon için beklenen özellikler arasında.

Kamera Özellikleri

Akıllı telefonların kullanıcı tercihlerini en çok etkileyen özelliklerinin başında kamera özellikleri geliyor. Bu konuda da Leica işbirliği ile Huawei ve özellikle son dönemde değişken diyafram açıklığı ile Samsung öne çıkıyor. İdeal akıllı telefonlarda muhtemelen gelecek yıl standart olması beklenen 3 lens oldukça başarılı sonuçlar verecektir. Diyafram açıklığı değerinin ise f1.5 seviyelerinde olması gerekiyor. 3x optik yakınlaştırma da önemli bir gereklilik. Bu 3 lensin ana lens, monochrome lens ve telephoto lens ekibinden oluşması gerekiyor. Ayrıca bu kameralarda optik görüntü sabitleme özelliği oldukça önemli. Selfie kamerası olarak da yine diyafram açıklığı f1.8 seviyelerinde ve bokeh efekti sunabilen optik görüntü sabitleme özelliği bulunan kamera lensleri herkesin talebi.

Yazılım Özellikleri

Apple’ı farklılaştıran yazılım konusunun Android cephesinde karşılığı ise Pixel serisi cihazlar. Akıllı telefonda özellikle Android kullanan üreticiler arayüzü gereksiz detaylarla doldurup cihazın donanımını zorlayabiliyor. Bu noktada mutlaka Android özgürlüklerinden faydalanacak fakat saf Android arayüzüne en yakın arayüzün kullanılması fayda sağlayacaktır. Ayrıca akıllı telefonlarda güncelleme desteğinin minimum 2 yıl olması şart.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu