AndroidGenelGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknolojiTSMC

TSMC 3 Nanometre için Fabrikayı Kurdu! Apple Kapıya Kuruldu!

Bir süredir haberlerini yaptığımız TSMC 3 Nanometre üretim süreci nihayet gerçek oldu ve Tayvanlı üretici yeni fabrikasını kurdu…

İşlemci pazarında sıkça duyduğumuz nanometre terimi nedir? Zira bu terim her yerde karşımıza çıkıyor ve bu da kafalarda bir soru işareti oluşturuyor. İşlemcilerin, işlem yapabilmesini sağlayan şeylerin adı transistör adı verile devrelerdir. Bu devrelerin boyutları o işlemcinin de verimliğini gösterir. İlk işlemcinin transistörü 3cm civarındayken bugün TSMC 3 Nanometre yonga setlerinin üretimine başlayacağı fabrikayı resmen kurdu.

İlk Transistor

Şimdi birçok kişinin de 3 nanometre nedir dediğini duyar gibiyiz. Şöyle bir örnek verelim. Şimdi tırnağınıza karşıdan bakın. İşte tırnağınızın et kalınlığı 2.000 nanometre civarında. Şimdi de 3 nanometre’yi düşünün. Düşünemiyorsunuz değil mi? Gerçekten düşünülecek gibi değil. Tüm bu inanılmazlığın ortasında TSMC bir açıklama yaptı ve 2022 yılında 3 nanometre üretim sürecine resmen başlayacağını ve aynen 5 nanometre üretim sürecinde olduğu gibi Fin-FET teknolojisini kullanacağını da resmen duyurdu.

TSMC, Tayvan Bilim Parkı’nda bulunan fabrikanın 2022’nin ikinci yarısında seri üretime geçiş yapacağını ve ilk müşterisinin ise Apple olacağını kaydetti. Bu açıklama bile Apple hisselerinin artmasına sebep oldu. Fabrikanın TSMC’ye 19,5 milyar dolara mal olacağı tahmin ediliyor. Ayda 300 mm çapında 55.000 plaka işlemci üretilebilecek. Bu arada şunu da belirtelim 1 plakadan binlerce işlemci çıkartılabiliyor. Şu anda TSMC’nin kendi fabrikasında 5 nanometre üretim sürecinde 1 ayda 100.000 plaka üretebildiğini de biliyoruz.

5 nanometre işlemcilere göre 3 nanometre üretim sürecine sahip işlemcilerin üretkenlikte %15 artış, güç tüketiminde %30 azalma ortaya koyacağı belirtiliyor.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu