Elektrikli ArabaGenelOtomobil

Elektrikli Araba İthalinde Kurallar Değişti! BYD ve Tesla Etkilenecek Mi?

Türkiye'de yeni satışa başlayacak elektrikli araba üreticileri için kurallar değişti. Yeni şartlar ve zorunluluklar getirildi.

Elektrikli otomobil pazarındaki rekabet her geçen gün artıyor. Bir yandan halihazırda ülkemizde faaliyet gösteren Volkswagen gibi üreticiler elektrikli araba modellerinin sayısını artırırken, bir yandan da Tesla ve BYD gibi üreticiler Türkiye pazarına giriş yapıyor. Özellikle de bunu yapan Çinli üreticilerin sayısı giderek artıyor. Ancak son ortaya çıkan bilgilere göre ektrikli araba ithali artık çok daha zor hale geldi. İşte ayrıntılar…

Elektrikli Araba İthaline İlişkin Yeni Şartlar Resmi Gazete’de Yayımlandı!

Resim Gazete’de yayımlanan karara göre, Türkiye’de satış yapmak isteyen otomobil üreticileri için yeni düzenleme geldi. Buna göre ülkemize yeni gelecek markalar için kendi kuracakları TSE belgeli Servis ve çağrı merkezi zorunlu oldu. İzin belgesi düzenlenmesi için istenen şartlar ise şu şekilde:

Çinli elektrikli araba markaları

  • İthalatı yapılacak eşyanın satış sonrası montaj, bakım ve onarımı için TS 12047 ve TSE K 646 standartlarında 7 coğrafi bölgede en az 20 yetkili servis istasyonunun ithalatçının kendisi tarafından kurulmuş olduğunun Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından belgelendirilmesi.
  • Elektrikli araç alım, satım, bakım ve onarımından sorumlu olacak kişilerin TSE veya Meslekî Yeterlilik Kurumu tarafından münhasıran elektrikli araç alım, satım, bakım ve onarımına ilişkin bir yeterlilik belgesine sahip olması.
  • İthalatı yapılacak her bir marka için Türkiye`de kurulmuş en az 40 personele sahip Türkçe çağrı merkezi ile hizmet verilmesi.
  • İthalatı yapılacak eşyanın imalatçısının yurt içinde yerleşik yetkili temsilcisinin olması.
  • Batarya sistemlerinin izlenmesi, kontrolü ve denetimine ilişkin yürütülecek işlemlerin ithalatçı tarafından kabul edildiğine dair yazılı bir taahhütname verilmesi, koşullarının bir arada sağlanması gerekir.
  • Bu Tebliğ yayımı tarihini takip eden otuzuncu gün yürürlüğe girer.

Gördüğünüz üzere artık elektrikli araba satmak isteyen üreticilerin çok daha kapsamlı bir çalışma yürütmesi ve bu yeni standartları karşılaması gerekiyor. Elbette ki yurt dışından gelecek olan markaların Türkiye’de daha organize şekilde elektrikli araba satması herkesi mutlu edecektir. Ancak bu zorunluluklar, pazarı test etmek isteyen bazı üreticilerin bu girişiminden vazgeçmesine neden olabilir.

Kararın mevcut markaları kapsayıp kapsamadığı şimilik bilinmiyor. Ancak halihazırda ülkemizde bulunan Tesla ve BYD gibi üreticilerin etkilenmesi beklenmiyor.

Fütüristik Tasarıma Sahip Huawei ve Chery Ortak Üretimi Luxeed S7 Çin’de Satışa Sunuldu!

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu