Akıllı TelefonAndroidGenelGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknoloji

MediaTek işlemciler Benchmark testlerinde neler yapmış? Neler?

MediaTek işlemcilerin, Benchmark testlerinde hile yapılmaya nasıl müsade ettiği yapılan testler ile ortaya çıktı. Ortalık kızışacak vaziyet alın!

Android dünyasında Benchmark skorları bir dönem kullanıcıların satın alma eğilimlerini etkiliyordu. 2013 yılında yapılan testler sonucunda Samsung‘un direkt olarak Benchmark testlerinde hile yaptığı ortaya çıkmış ve Samsung suçlu bulunmuştu. Galaxy S4‘teki Exynos yonga setllerinde hile yapan Samsung, 13.4 milyon dolar tazminat ödemek zorunda kalmıştı. Aradan geçen 7 yıl içerisinde böyle bir hileye kimse kalkışmamıştı. Ta ki bugüne kadar. Bugün MediaTek işlemcilerinin hile yapılmaya nasıl müsait olduğu ve Çinli firmaların bu açığı nasıl kullandığı ortaya çıktı.

MediaTek testlerde hile mi yaptı?

Hatırlayacağınız üzere yakın zaman içerisinde MediaTek’in Dimensity 1000L yonga seti tanıtılmıştı. 5G destekli bu yonga seti Helio işlemcilerden daha verimli ve performanslı çalışabiliyordu. Ancak Çinli firmaların telefonlarında yapılan bazı testler sonucunda Dimensity 1000L ‘nin Helio P95 yonga setinden daha az performans sergilediği ortaya çıktı. Normal şartlar altında daha güçlü olan Dimensity 1000L nasıl oluyor da Helio P95‘in gerisinde kalabiliyordu? Tabi ki de hileyle.

Bildiğiniz gibi Çinli telefon üreticileri batarya tüketimi ve performans için telefonlarına özel modlar entegre ediyor. Bu modlar sayesinde işlemciyi rölantiye alıp bataryadan tasarruf edebiliyor ya da performans modunda hızın keyfini sürebiliyorsunuz. İşte dananın kuyruğu tam da bu noktada kopuyor.

MediaTek‘in işlemcileri Benchmark testlerine tabii tutulduğunda yazılımda gizlenmiş olan “power_whitelist_cfg.xml” dosyası devreye giriyor ve Benchmark testini manipüle edecek olan güç modları açılıyor. Bunda ne var diyebilirsiniz. Ancak bu güç modu sadece kağıt üzerinde güç modu. Yani böyle bir performans ortada yok ve asla var olmayacak. Sadece Benchmark testini kandırma amaçlı yapılıyor.

MediaTek

Çinli bazı firmaların uygulamadığı bu yöntem ile DVFS, termal ve zamanlayıcı ayarları değiştiriliyor. Böylelikle daha düşük işlemciye sahip modeller, daha iyi işlemcilerden yüksek puanlar alabiliyor. MediaTek‘e yöneltilen bu suçlama karşısında firmadan açıklama geldi.

Açıklamada; MediaTek kabul edilen endüstri standartlarını takip eder ve kıyaslama testlerinin yonga setlerimizin yeteneklerini doğru bir şekilde temsil ettiğinden emindir. Yonga setlerimiz tarafından desteklenen test ve kıyaslama cihazları söz konusu olduğunda küresel cihaz üreticileri ile yakın çalışıyoruz. Ancak sonuçta markalar kendi cihazlarını uygun gördükleri şekilde yapılandırma esnekliğine sahipler. Birçok şirket, yonga setinin tüm özelliklerini göstermek için kıyaslama testleri yapılırken mümkün olan en yüksek performans düzeylerinde çalışacak cihazlar tasarlar. Bu, herhangi bir yonga setinde performans yeteneklerinin üst seviyesinin ne olduğunu ortaya koyar.” ifadelerine yer verildi.

Bu açıklamanın tatmin edici olmadığı açıkça ortada. Yani MediaTek diyor ki firmalar istedikleri gibi performans testlerinde manipüle işlemi yapabilir. Buna biz karışamayız. Böyle bir dünyanın olmadığı aşikar. Bu konu hakkında muhtemelen ilerleyen günlerde daha derin çaplı bir araştırma veya bir soruşturma başlatılacak gibi görünüyor.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu