GenelGüncel Teknoloji Haberleri

Kara listeye alınan Huawei’nin, ABD’deki bazı okullara gizli fon sağladığı tespit edildi

Çinli teknoloji devi Huawei'nin, ABD'de yasaklanmasına rağmen bazı üniversitelerdeki araştırma ve bilimsel çalışmalara finans sağladığı ortaya çıktı.

ABD, yıllar önce gizlilik ve güvenlik endişeleri nedeniyle Çinli şirketlere yaptırım uygulamıştı. Öyle ki Huawei‘ye uygulanan ambargo ile Çinli üretici ağır bir darbe aldı. 

Ambargo kapsamında Çinli şirketlerin ABD’deki pek çok alım ve satışları durduruldu. Bu şirketler arasında teknoloji devi Huawei uzun yıllardır sıkıntı çekti ve çekmeye de devam ediyor. Zira Qualcomm işlemcilerin yanı sıra Android işletim sistemi desteği de kesildi. Ancak kısa süre önce ortaya atılan iddia, ABD’li yetkililer arasında yeni endişeleri doğurdu. Bazı kaynaklar, Huawei’nin gizli gizli ABD’deki çeşitli üniversite araştırmalarında finans sağlandığını tespit etti.

Huawei’nin, ABD’deki araştırmalara gizli finans sağladığı ortaya çıktı

Bloomberg’in  haberine göre, Kongre ve Parlamento’nun kara listeye aldığı Huawei, aralarında Harvard’ın da yer aldığı bazı okullardaki öğrenciler için yarışmalara finans sağladı. 

Bu yarışmalarda Huawei bağışçı olması ise ABD’li yetkililerin kafasını karıştırmış durumda. 

Huawei’nin, yarışmayı düzenleyen Optica Foundation Challenge’a sessizce finans sağlaması şüphesiz milletvekilleri ve diğer devlet adamlarını harekete geçirdi. Nitekim, bu tür okullara bağış yapanlar genellikle el altından değil de direkt olarak halka açık bir şekilde finans sağladığı için, Huawei’nin anonim olarak davranması kafalarda soru işareti oluşturdu.

Öte yandan Wall Streett Journal, 2012-2024 yılları arasında Çinli kuruluşların, ABD üniversitelerine doğrudan 2,32 milyar dolarlık sözleşme imzaladığını iddia ediyor. Bu sözleşmelerde Ford’un merkezinden kilometrelerce uzakta bulunan Michigan Üniversitesi’ndeki otomobil araştırmalarını finanse eden otomobil şirketlerinin yanı sıra, Çin’in ilk üç devlet petrol şirketinin UT-Austin’deki araştırmaları finanse etmesi de yer alıyor.

Konuya ilişkin yorumda bulunan güvenlik uzmanlarından James Mulvenon, prestijli bir araştırma vakfının, ABD hükümetinin ulusal güvenlik endişelerini artıran bir Çinli şirketten anonim olarak para kabul etmesini kötü bir görünüm olarak değerlendirdi.

Huawei sadece ABD’de fon sağlamıyor

Her ne kadar bu tür iddialar farklı yönlere çekilse de Çinli teknoloji devi Huawei, başka yerlerde de benzer yarışmalara fon sağlıyor. Dolayısıyla yaşanan duruma objektif bakılırsa kötü bir niyet olduğu söylenemez. Öte yandan Huawei’nin fon sağladığı Optica’nın, yarışmada ödül kazananlara parayı Huawei tarafından geldiğini ek bir bilgi olarak söylemesi de yine kafaları karıştıran nedenlerden biri.

Ortaya atılan iddialara cevapsız kalmayan bir Huawei sözcüsü, şirketin ve Optica Vakfı’nın küresel araştırmayı desteklemek ve akademik iletişimi teşvik etmek için yarışmayı oluşturduğunu ve bunun bir tür tanıtım olarak görülmesini önlemek için anonim kaldığını ifade etti. Yine bir başka açıklamada Optica’nın CEO’su Liz Rogan, birçok vakıf bağışçısının isimsiz kalmayı tercih ettiğinin de altını çizdi. 

Peki siz bu durum hakkında ne düşünüyorsunuz?

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
Kaynak
Bloomberg

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu