GenelGüncel Teknoloji Haberleri

Çin ‘den Avrupa Ülkelerine Misilleme !

Çin ‘den Avrupa ülkelerine karşı önemli bir misilleme geldi. Birçok alanda kullanılan galyum ve germanyuma ihracat sınırlaması getirildi.

Bloomberg’in haberine göre Çin hükümeti yarı iletken, telekomünikasyon, güneş enerjisi ve elektrikli araç endüstrilerinde kullanılan iki önemli metal olan galyum ve germanyum için yeni ihracat kontrollerini duyurdu.

Bu hamle Avrupa ülkeleri ve özellikle ABD ile devam eden ticari savaşta önemli bir tırmanışa izin verecek. Bu uygulanacak yeni ihracat kurallarının 1 Ağustos 2023 tarihinden itibaren galyum ve germanyum metalleri ile bunları içeren ürünler için ihracat lisansı almasını gerektirecek.

Dünyadaki galyum üretiminin %94’ünü elinde bulunduran Çin, diğer germanyum metalininde %67’sini bulunduruyor. Bu sebeple kısıtlamaların yarı iletken, LED ve güneş enerjisi dahil olmak üzere birçok endüstride ciddi bir etkisi olacaktır.

Bu ticaret yasağı ekran kartları ve bellek gibi yüksek performanslı bileşenler üzerinde ciddi etkisi olmayabilir.

Ayrıca Londra metal tüccarı Lipmann Walton & Co’nun direktörü Anthony Lipmann, Bloomberg ile yaptığı kısa bir röportajda, “Yıkıcı olacak, germanyum ve galyum, yüksek teknoloji endüstrileri için kesinlikle kritik öneme sahip” dedi. 

Ayrıca Çin hükümetinin bu hamlesi, ABD’nin Ekim ayında ülkenin yarı iletken ve süper bilgisayar sektörlerine uyguladığı kapsamlı yatırımlara bir yanıt olabilir. Geçen hafta Hollanda hükümeti, ASML’nin gelişmiş çip yapma araçlarının Çinli şirketlere satışını kısıtlama planlarını duyurdu ve bu karar,  Çin’den güçlü bir muhalefete yol açtı.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Başa dön tuşu