AppleGüncel Teknoloji Haberleri

Apple Formula 1 Yarış Haklarına Kafayı Taktı

Apple Formula 1 yarış haklarına kafayı taktı. Kendi akış hizmetini sunabilen şirket, vitesi bir üst noktaya atmayı planlıyor.


Apple Formula 1 yarış haklarına kafayı taktı. Kendi akış hizmetini sunabilen şirket, vitesi bir üst noktaya atmayı planlıyor.

Bu Şubat ayında Apple, Apple TV+ aboneliği gerektirmeyen Major League Soccer’ı yayınlayabileceğiniz bir yer olan MLS Season Pass’i piyasaya sürdü (TV+ abonelerinin indirim alabileceği düşünülüyordu). Görünüşe göre bu oldukça başarılıydı (buna 1 milyon yeni abone katıldı) ve Cupertino şimdi de benzer bir anlaşma yapmaya ve Formula 1 yarışlarının münhasır hak sahibi olmaya çalışıyor.

Business F1, anlaşmanın Apple’a yılda yaklaşık 2 milyar dolara mal olacağını, bu rakamın Formula 1 Grubu’nun şu anda küresel TV hakları için aldığının iki katı olacağını bildirdi. Ancak şu anda yayıncılarla yapılan anlaşmalar var, bu nedenle Apple tüm hakları hemen almayacak.

Disney’in sahibi olduğu ESPN de bu tür yayıncılardan biri; ABD pazarının haklarını 2025’e kadar elinde tutuyor; bu muhtemelen Apple-F1 anlaşmasının gerçekleşebileceği en erken tarih. Anlaşmanın, yayıncılarla mevcut anlaşmaların kademeli olarak sona ereceği 7 yıllık bir süre için olacağı bildiriliyor (Apple, beş yıl içinde küresel hakların tamamına sahip olacak).

Bu aynı zamanda Apple’ın yılda 2 milyar doların tamamını hemen ödemeyeceği, bunun yerine küresel hakların ne kadarını kontrol ettiğiyle orantılı olarak bunun bir kısmını ödeyeceği anlamına da geliyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse, MLS haklarının maliyeti yılda sadece 250 milyon dolar. MLS’yi ayda 15 ABD Doları veya tüm sezon için 29 ABD Doları karşılığında yayınlayabilirsiniz; Apple TV+ aboneleri ayda 13 ABD Doları veya sezon için 25 ABD Doları indirimden yararlanabiliyor.

Apple TV+ şu sıralar Brad Pitt’in başrolde olduğu, yönetmen koltuğunda Joseph Kosinski’nin, yapımcılarından biri de 7 kez dünya şampiyonu olan Lewis Hamilton’ın yer aldığı bir Formula 1 filminin yapımcılığını üstleniyor. Bu film kurgusal bir yarış takımını konu alacak (aynı zamanda Top Gun: Maverick senaryosunu da yazan Ehren Kruger tarafından yazılmıştır), ancak TV+ aynı zamanda Hamilton’a odaklanan bir belgesel üzerinde de çalışmakta.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu