GenelGüncel Teknoloji Haberleri

ABD ile Çin Arasındaki Gerilim Tırmanıyor!

ABD ile Çin arasındaki husumetin artması sebebiyle Çin devlet çalışanlarının iPhone'lar dahil yabancı menşeli telefon kullanması yasaklandı.

ABD ile Çin arasındaki gerilim hızını arttırmadan devam ediyor. Yaklaşık 3 yıldan beri bu gerilimin meyvesi olarak Huawei cihazlarda Google yasağı ardından yasaklar ve kısıtlamalar devam ediyor. Bunlara bir yenisi daha eklendi. Şu anda Çin merkezi hükümet kurumlarında görev yapan herhangi bir çalışanın iPhone dahil olmak üzere yabancı menşeli akıllı telefonları getirmesi ve kullanması yasaklandı. Çin’in bu hamlesi yabancı teknolojiye olan bağlılığı azaltmaya ve siber güvenliği arttırmaya çalıştığının göstergesi olarak görünüyor.

Artık iPhone’lar sohebt gruplarına ve toplantılarına alınmayacak. Bu cihazlar Çin hükümeti tarafından tamamen yasaklanmış durumda. The Wall Street Journal’a göre bu haberin Apple üzerinde olumsuz etkileri yüzünden Apple’ın hisseleri % 3,6 oranında değer kaybetti. Çin’deki nüfus çokluğu ve teknoloji konusundaki düzeyi diğer ülkelerin kaybetmek istemeyeceği bir pazar halinde. Apple için de durum farklı değil ve firmanın en büyük pazarlarından biri ve teknoloji devinin toplam gelirinin 5’te birini kapsıyor.

Çin hükümetinin kendine yetme çabasından dolayı ABD merkezli teknoloji şirketlerine boyun eğmiyor. Amerika tarafından hem Huawei’ye hem de ZTE markasına uygunan ticari yaptırımlar, ayrıca TikTok’un yerel ve federal düzeyde yasaklanması da Çin hükümetine geri adım attıramadı.

Apple’ın üretimin bir kısmını Çin’den Vietnam ve Hindistan gibi ülkelere kaydırmaya çalışması uzun yıllar alacak. Kaliforniya merkezli teknoloji devinin kazancınında ani bir düşüş beklenmezse de iPhone 15 tanıtımı arefesine böyle bir haberin gelmesi hiçte iyi olmadı.
Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu