Akıllı TelefonAppleGenelGüncel Teknoloji HaberleriiOSiPhoneMobirollerTeknoloji

iPhone 11 Türkiye Avrupa ve Amerika fiyatları karşılaştırma! Ne kadar vergi ödüyoruz

Sonm gelen zamlardan sonra iPhone 11 Türkiye Avrupa ve Amerika fiyatlarını sizler için karşılaştırdık. Peki arada gerçekten uçurum mu var?

Apple Türkiye geçtiğimiz gün yaptığı bir fiyat güncellemesi ile tüm ürünlerinin üzerine zam koymuş oldu. Biz de bu noktada iPhone 11 Türkiye Avrupa ve Amerika fiyatlarını bir karşılaştırmak ve bugünkü döviz kuru üzerinden hesaplayarak aradaki farkı sizlerle paylaşmak istedik.

 

Bu noktada şunu da belirtmek gerekiyor. Avrupa’da asgari maaş ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Yaptığımız araştırmaya göre Avrupa’da 1.050€, 1.200 € ile 1.600 € arasında ortalama 1.300 € seviyelerinde bir asgari maaş alınıyor. Bu fiyatlara göre iPhone fiyatlarını da sizler için değerlendirmek istedik. Şimdi gelin iPhone fiyatlarını ve ülkemizdeki fiyat olarak yansımasını kabaca karşılaştıralım.

 

 

iPhone 11 Türkiye Avrupa ve Amerika fiyat karşılaştırma

Listede Amerika ve Türkiye arasında bir uçurum olduğunu görüyoruz ama bu uçurumun bir benzerinin de Amerika ve Avrupa arasında olduğunu da görüyoruz. Zira 1.449 dolara satılan iPhone 11 Pro Max 512 GB, Avrupa’da 1.607 € gibi bir fiyata satılıyor. Türkiye satış rakamları içinde tüm vergiler dahilken Amerika ve Avrupa fiyatlarına verginin de yansımadığını belirtelim.

 

Evet, vergi yükümüz çok ağır ama asıl ağır olan şey alım gücümüzün neredeyse hiç olmaması. En pahalı telefon iPhone 11 Pro Max 512 GB modelini Amerika ve Avrupa‘da asgari maaş ile çalışan kişi bir aylık maaşı ile bunu alabilirken; Türkiye’deki asgari maaşlı çalışan bir kişinin tam 7 ay boyunca bu telefona çalışması gerekiyor…

 

Yani Avrupa fiyatları ile karşılaştırdığımızda iPhone 11‘in 2 bin TL civarlarında, iPhone 11 Pro‘nun 3 bin TL civarlarında ve iPhone 11 Pro Max‘in ise 4 bin TL civarlarında bir farkı olduğunu görüyoruz. Keşke alım gücümüz çok daha yüksek olsaydı…

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu