GenelGüncel Teknoloji HaberleriKripto ParaMobirollerTeknoloji

Thodex Mağdurları Ne Yapacak? Kripto Para Ponzi mi?

Ortalık gittikçe karışıyor. Kripto para ile ilgili soru işaretleri oldukça fazla. Thodex vurgununun nasıl yapıldığı merak konusu.

Çağımız kripto para çağı. İnsanlar devletlerin bankalarına dahi güvenemezken bu sanal yatırım aracına bütün birikimlerini yatırıyorlar. Thodex mağdurları da bir koyup on alma hayaliyle kripto paraya yatırım yaptılar. Ancak belirtmek gerekir ki, kripto parada dünyanın hiçbir yerinde devlet vergi almadığı için şahısların paraları güvence altında değildir. Bu nedenle Bitcoin de dahil olmak üzere sanal yatırım ve borsa güvenli değildir. ABD’de yasal olan ancak Çin’de yasal olmayan bu sistemin bir çeşit Ponzi sistemi olduğu görüşü de var.

Ülkemizde Kenan Şeranoğlu’nun öncülüğünde kurulan Titan saadet zincirinden bu yana Ponzi sistemi, herkesin parasını bir havuzda toplayarak piramit şeklinde çok yatırım yapandan aza doğru para kazandırıyor. Ancak bu sistem bir yerden sonra daha fazla para yatırılmadığı takdirde tıkanıyor. Bu da piramidin alt basamağındakilerin büyük kayba uğramasına ve üsttekilerin bütün kazancı alıp servetine servet katmasına neden oluyor. Mehmet Aydın’ın kurduğu Çiftlik Bank’ın skandal patlaması da tam olarak bu şekildeydi.

90’ların ünlü dolandırıcısı, şimdilerde tövbekar olan Titan Kenan dahi kripto paraların güvensiz olduğunu söylüyor.

Başlangıçta rüya gibi başlayan kripto para sistemi sadece dolandırıcılık noktasında değil, dünyaya verdiği zarar bakımından da çok tartışılıyor. Çünkü bir kripto para üretimi için elektrik kaynakları fazlasıyla harcanıyor ve sera gazı emisyonu, havanın daha da kirlenmesine neden oluyor. Bu nedenle küresel çapta sürdürülebilirlik konusunda güvensizlik hakim.

Peki Thodex mağdurları ne yapabilirler? Aslında şu aşamada hiçbir şey yapamazlar. Çünkü vergi vermemek için Türk bankalarına yatırım yapmak yerine denetimi olmayan bir sistemi tercih ettiler. “Bedava peynir fare kapanında olur” sözünün sağlaması yapılmış oldu diyebiliriz. Bugün hangi coin olursa olsun, sistem kurucusu kimseye hiçbir hesap vermeden tüm parayı soğuk cüzdana aktarabilir.

İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu, Thodex kurucusu Faruk Fatih Özer’in Interpol aracılığıyla kırmızı bültenle arandığını duyurdu. Faruk Fatih Özer bulunup Türkiye’ye getirilip yargılansa dahi yatırımcıların paralarını alıp alamayacakları muamma. Vebitcoin adlı bir başka yerli kripto para borsası da iflas ettiğini duyurdu. Küresel kriz şimdilik patlamasa da gerçek olmayan bu sistemin uzun vadede işlerliği olmadığı görülüyor.

Yatırım yapmak için Dolar, Euro, gram altın gibi geleneksel ama somut ve güvenli yöntemleri izlemenizi tavsiye ediyoruz.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu