Elektrikli ArabaTeknoloji

Elektrikli Otomobillerde Fren Hidroliği Tarihe Karışıyor!

Alman teknoloji devi ZF, elektrikli otomobil için hidrolik sistem yerine elektronik fren sistemini tanıttı.

Alman otomotiv devi ZF, elektrikli otomobil için fren hidroliğini tamamen ortadan kaldıran yeni elektronik fren sistemini duyurdu. Geçtiğimiz günlerde ZF, ortaya çıkarttığı bu yeni teknolojisini BYD markasının Han elektrikli modeline entegre ederek test etti.

Yeni Teknoloji BYD Markalı Araçta Test Edildi

Elektrikli Otomobil İçin Fren Sistemi Değişecek

Normal araçlarda hidrolik sıvısı, bu sıvının depolandığı rezervuar, sıvıyı sisteme pompalayan silindir piston ve hidrolik kanalları bulunuyor. Fakat ZF’nin ‘Dry brake-by-wire’ adını verdiği bu teknolojiyle enerji ve elektronik sinyal taşıyan ve güvenlik/acil durum ihtiyacı sebebiyle alternatifi de bulunan bir kablo sistemi, bütünleşik fren kontrol ünitesi ve elektrik motorları kullanılıyor.

Yeni nesil bu hidroliksiz fren ile elektrikli araçların rejeneratif frenlemeden daha fazla enerji kazanarak menzili %17’ye kadar uzatabileceğini söyleyen Alman devi ZF, bununla birlikte fren mesafesinin de ciddi şekilde kısaldığını ifade ediyor. Ayrıca fren gücü geri kazanma süresinin çok daha kısa olduğunu vurguluyor.

Yapılan test sonuçlarına göre bu yeni elektronik fren sisteminin, 100 km/h hızla giden aracın otomatik acil durumunun freninin uygulanması durumunda hidrolik frene kıyasla 9 metre daha kısa fren mesafesi sağladı. Fren hidroliği değiştirme gereği duymadığı için de çok daha düşük bakım maliyeti gerektiriyor.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Başa dön tuşu