Akıllı TelefonGenelGüncel Teknoloji HaberleriiPhoneMobirollerTeknoloji

iPhone 13 Çin Yüzünden Pahalı Olacak

iPhone 13 ailesinin Çin yüzünden fiyat açısından biraz pahalı olacağı ortaya çıktı. Apple bir çıkış yolu bulamamış gibi görünüyor.

2020 yılında başlayan COVID-19 salgını ve piyasadaki cihazlara olan yüksek talep nedeniyle, çip ve bileşen sıkıntısı oluştu. Bu da maliyetlerinin artmasına neden oldu. Örneğin, birçok dizüstü bilgisayarın fiyatı, yılın başından bu yana yüzde 5-10 oranında arttı. Şimdi de bu durumun iPhone 13 ailesinde yaşanacağı söyleniyor. İddialara göre Apple, Çin’den dolayı bu yıl fiyatlarda ciddi artışlar yapabilir.

iPhone 13 fiyatı ile herkesi üzebilir

Yeni iPhone serisinin maliyetindeki artış düzeyine ilişkin bir henüz açıklama yapılmadı. Ancak bu iddiayı ortaya atan kaynak fiyatların kesinlikle artacağını iddia ediyor.

Bildiğiniz gibi birçok bileşen üreticisi fiyatlarını yükseltti. Örneğin iPhone için yonga setlerinin tek tedarikçisi olan TSMC, müşterilerine yarı iletken ürünlerin maliyetinde yüzde 20’lik bir artış olduğunu açıkladı. Bu artış doğal olarak direkt yonga setlerini etkileyecek. Yonga setlerindeki fiyat artışı da Apple A15 yongalarının daha pahalıya üretileceği anlamına geliyor.

Apple, tüm siparişlerin yüzde 20’sinden fazlasını oluşturan TSMC’nin önemli bir müşterisi konumunda. Bu nedenle Amerikan şirketinin bileşenlerinin maliyetinin yalnızca yüzde 3-5 oranında artması bekleniyor. Bununla birlikte, iPhone 13’ün geri kalan bileşenleri de daha pahalı hale geliyor. Bu nedenle yeni nesil Apple telefonlarının fiyatı yüzde 5’ten fazla artabilir.

Bu durum Amerikalılar için pek bir şey ifade etmeyebilir. Ancak Apple Türkiye’nin izlediği fiyat politikasını göz önünde bulundurursak bu fiyat artışının bizleri derinden üzeceğini söyleyebiliriz. Çin’deki fiyat artışları Amerikan firmaları daha uzun süreler etkilemeye devam edecek gibi görünüyor. Sadece telefon alanında değil, konsol, otomobil ve diğer teknolojik ürünlerde de fiyat artışının olacağı söyleniyor.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu