Akıllı TelefonGenelGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknoloji

Çip Krizi Bize Yarayacak! Fiyatlar Düşecek!

Koronavirüs ile patlak veren çip krizi nihayet olumlu bir haber ile gündeme geldi. Krizden dolayı fiyatlarda ciddi düşüşler yaşanacak.

Yarı iletken endüstrisindeki kriz, pazar talebi mevcut kapasitelerini önemli ölçüde aştığı için üreticileri faaliyetlerini hızlandırmasına neden olan. Çip krizi TSMC‘nin bu yılın ilk yarısında otomotiv yongaları üretimini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artırmasına neden oldu. Önde gelen dokuz çip üreticisi, yıl ortası itibarıyla bitmiş ürün envanterlerinde 64,7 milyar dolarlık rekor kırdı.

Çip krizi ilginç bir şekilde fiyatların düşmesine neden olacak

TSMC, Intel, Samsung Electronics, Micron Technology, SK hynix, Western Digital, Texas Instruments, Infineon Technologies ve STMicroelectronics’ten alınan istatistikler, borsada işlem gören şirketlerin hisse senedi yapısındaki hammadde payını yıl sonunda yüzde 24 gibi rekor bir seviyeye çıkardığını gösteriyor. Piyasadaki tüm olaylar firmaların üretim hacmini artıracaklarını da gösteriyordu.

Ancak depo stoklarındaki artış oranı, bitmiş ürün satış oranının gerisinde kaldı. Öte yandan, stoklardaki artış tek başına çip talebindeki durumu yeterince yansıtamadı. Örneğin otomobil üreticileri, geçen yılın sonunda endüstriyi vuran açıktan acı bir ders aldılar. Otomobil satışları bu dönemde rekor seviyede düştü.

Bildiğiniz gibi yinelenen siparişleri izole etmek çok zor. Bu yüzden piyasada ilginç bir şekilde üretim fazlası çipler olacak. Bu fazla çiplerden olayı arz talebi aşacak ve fiyatlar düşecek.

2nm çip

Aktarılan bilgilere göre ilk onda yer alan pazar lideri birlikte net karlarını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60 artırdı. TSMC ve Intel, yeni üretim tesislerinin inşasında önemli sermaye yatırımları yapmayı planlıyor. Samsung Electronics’ten de benzer bir adım bekliyoruz. Son olarak dünyanın en büyük sözleşmeli çip üreticisi olan Taiwan Semiconductor Manufacturing Company‘nin (TSMC) kısa süre önce Çin teknoloji devi Tencent’i geçerek Asya bölgesindeki en değerli şirket haline geldiğini belirtmekte fayda var.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu