Elektrikli ArabaGüncel Teknoloji HaberleriTeknoloji

Elektrikli Araç Bataryalarında Devrim: Toshiba 5 Dakikada %80 Şarj Olabilen Bataryasını Duyurdu!

Japon teknoloji devi Toshiba, 5 dakikada %80 doluluk oranına ulaşabilen yeni lityum iyon batarya teknolojisini duyurdu.

Elektrikli araçlar son yıllarda hiç olmadığı kadar popüler hale geldi. Firmalar bu sektör üzerinde yoğun mesai harcıyor. Minimum 500 kilometre menzile sahip elektrikli otomobiller birbiri ardına tanıtılarak ülkemize gelmeye devam ediyor. Düşük sıcaklıklarda menzil kaybının önüne geçmek için ısı pompalı termal yönetim sistemleri ile menzil düşmesinin önüne geçmeye çalışıyorlar. Kullanıcılar ise yüksek menzil talep ettikleri için firmalar sürtünme katsayısını düşürüp, batarya kapasitelerini yükselterek bu talebe cevap vermek istiyor.

Genel olarak orta-üst seviye elektrikli araçlarda batarya dolum süresi DC şarj ile 40 dakika civarlarına kadar düşebiliyor. Bu yüksek dolum kapasitesine sahip DC şarj üniteleri belirli yerlerde ve istasyonlarda bulunuyor. Gitgide yayınlaşan bu şarj istasyonlarıyla elektrikli araç sahipleri çoğu noktada araçlarını şarj edebiliyor.

Toshiba, Sadece 5 Dakikada %80 Doluluk Oranına Ulaşabilen Lityum İyon Batarya Teknolojisini Duyurdu

Toshiba, yüksek enerji yoÄŸunluÄŸu ve yüksek sıcaklıklar ile baÅŸ edebilen ayrıca 6.000 ÅŸarj ömrüne sahip yeni lityum iyon batarya duyurdu. Japon Batarya Sempozyumu’nda sergilenen bu batarya, nikel-mangan katot ve niyobyum titanyum oksit (NTO) anotlu kesecik tarzı bir hücre ÅŸekline sahip.

Niyobyum titanyum oksit (NTO) sayesinde yüksek hızlı şarj ve ciddi bir enerji yoğunluğuna dayanabilen bu teknoloji, 60 derece sıcakta bile 100 şarj/deşarj sonrası kapasitenin %99,2 olarak gerçekleştiğini ifade ediyor. Fakat bu teknolojinin yaygınlaşmasının zaman alacağı düşünülüyor. Sebebi ise niyobyum ve titanyumun günümüz güç bataryalarındaki grafit ve silikondan çok daha pahalı olması. 

Niyobyum üretiminin çoÄŸunluÄŸu Brezilya’da gerçekleÅŸiyor. Bundan dolayı malzeme tedariÄŸi konusunda sıkıntı yaÅŸayabilecek olan Toshiba, gelecekte araçlarda kullanılacak olan bu batarya hücrelerinin, NTO anotlu bu hücrenin hızlı ÅŸarj için önemli bir alternatif olacak.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Başa dön tuşu