Akıllı TelefonAndroidGenelGoogle Play StoreGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknoloji

Android iOS’e Özendi! Geç Gelen Özelliği Çok Seveceksiniz!


Google, geç de olsa Android uygulamaları için düğmeye bastı. Yakında hangi uygulama hangi veriyi topluyor iOS’teki gibi açıkça gösterilecek.

Cupertinolu teknoloji devi Apple bildiğiniz gibi 2020’nin sonlarında App Store’daki listeler için gizlilik etiketlerini tanıttı. Şimdi ise Apple’ın rakibi Google, Play Store’daki her uygulama için yeni bir veri güvenliği bölümü biçiminde gizlilik etiketlerini taklit etmeye hazırlanıyor. Özünde, arama devinin amacı Apple’ınkine benzer bir deneyim sunmak. Google Android kullanıcılarına kullandıkları uygulamalar tarafından toplanan veriler hakkında daha fazla bilgi vermek istiyor.

Google, ilk olarak Mayıs 2021’de bir Veri güvenliği bölümü ekleme planını duyurdu. O sırada şirket, geliştiricilerin hangi bilgileri topladıkları ve bunları nasıl kullandıkları, güvenli hale getirdikleri ve paylaştıkları hakkında bilgi vermeleri gerekeceğini söyledi.

Şirket, Google Play Store’da listelenen tüm uygulamaların geliştiricilerinin teklifleri için 20 Mayıs’a kadar aşağıdaki bilgileri sağlaması gerektiğini belirtti.

  • Geliştiricinin veri toplayıp toplamadığı ve toplamanın amacı.
  • Verilerin üçüncü kişilerle paylaşılıp paylaşılmadığı.
  • Aktarma sırasında kullanıcı verilerini korumak için yürürlükte olan güvenlik uygulamaları.
  • Kullanıcıların verilerinin silinmesini isteyip istemeyeceği.
  • Söz konusu uygulamanın Play Store’daki çocukları korumak için Google Play Aileler Politikası’na uyup uymadığı.
  • Geliştiricinin güvenlik uygulamalarının Mobile AppSpec Verification Standard ( MASVS ) olarak bilinen küresel bir standarda göre doğrulanıp doğrulanmadığı.

Google, yeni veri güvenliği bölümündeki verilere dayanarak, Android kullanıcılarının bir uygulamayı indirmeyi düşündüklerinde daha bilinçli bir karar verebileceklerini umuyor. Bu sayede hangi uygulamanın hangi verileri topladığı indirilmeden öğrenilecek. Android’de bildiğiniz gibi veri sızıntısı ve güvenlik açıkları çok oluyor. Bu yüzden Google’ın böyle bir hamle yapma sırası çoktan gelmişti geçiyordu bile. 2022’nin sonuna kadar muhtemelen Play Store’da yer alan neredeyse tüm uygulamalarda hangi verilerin toplandığını net bir şekilde görebileceğiz.

Türkiye’de Bulunmayan Play Store Uygulamaları Nasıl Yüklenir?

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu