GenelYapay Zeka

Siyasette Yapay Zeka Kullanımı Yasaklandı!

Meta, tüm dünyadaki seçimlerde yapay zeka kullanımını yasakladı. Bundan sonra kampanyalarda kullanılamayacak.

Yapay zeka teknolojileri bir süredir hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Günümüzde pek çok şirket, sunduğu servis ve hizmetlere bir şekilde bu teknolojiyi entegre ediyor. Ancak AI, hayatımızı bizim düşündüğümüzden çok daha uzun zamandır ve çok daha farklı bir şekilde etkiliyor. Örneğin almak istediğimiz ürünleri ve hatta politik fikirlerimizi etkileyen reklamlar, yapay zeka sayesinde belirleniyor. Neyse ki Facebook, buna bir son vermeye kararlı.

Meta Seçimlerde Yapay Zeka Kullanımını Yasakladı!

Söz konusu siyaset olduğunda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları oldukça tutkulu. Seçimlere katılım oranları yüzde 90’larda ve neredeyse herkesin ülkemizin politik durumu hakkında bir fikri var. Ancak siyasi görüşünüzün tamamen size ait olamayabileceğini biliyor muydunuz. Yapay zeka, uzun zamandır seçimleri manipüle etmek ve insanların kafasını karıştırmak için kullanılıyor.

Diyelim ki karşınızda iki farklı aday var. Bunlara A ve B adayları diyelim. Her ikisi de sizin ilginizi çekmiyor ve oy vermeyi düşünmüyorsunuz. Ancak A adayı yapay zeka ile bunu sorunu çözebilir. Sizin tüm bilgilerinizi işleyerek sizi rahatsız eden şeyleri tespit edebilir. Daha sonra buna uygun sahte videolar ile sizi B adayından nefret edecek noktaya getirebilir.

Ne yazık ki bu teknoloji 2016’daki ABD başkanlık seçimleri dahil dünyadaki pek çok seçimde kullanıldı. Ancak Facebook’un sahibi olan Meta, sonunda bu gidişata dur diyeceklerini açıkladı. Buna göre yapay zeka bundan sonra hiçbir politik kampanyada kullanılamayacak. Söz konusu kural tüm dünyada geçerli olacak.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu