Akıllı TelefonAndroidAndroid GüncellemeGenelGüncel Teknoloji HaberleriHuaweiMobirollerTeknolojiYapay Zeka

Telefonlardaki yapay zeka ne kadar yapay? Ne kadar zeka?

Geçtiğimiz günlerde Huawei’nin Viyana davetine katılan kişilerin paylaştığı “yapay zekanın çizdiği resim” “yapay zekanın yaptığı muhteşem efekt görseli” gibi paylaşımlardan sonra böyle bir yazı yazmak farz oldu diye düşünüyorum. Zira telefonlarda kullanılan yapay zeka, anladığımız yapay zekanın kırıntısı bile değil. Son dönemde hayatımıza yapay zeka terimi ciddi anlamda giriş yaptı. Buna ihtiyacımız var mı yok mu? Ya da bu bizi korkutmalı mı tartışmalarına hiç girmeyeceğiz ama şu anda telefonlarda kullanılan yapay zekanın bize hiçbir şey sunmadığını görüyoruz.

Yapay zeka araba kullanabilir mi?

Yapay zeka arabada kullanır uçak da; zira uçaklardaki otomatik pilot sistemleri hep yapay zeka üzerine kurulu bir donanım ve yazılım. Bunu bir cep telefonu işlemcisi yapabilir mi? Evet bunu yapabilir ve Huawei de her yıl olduğu gibi yine araba kullanan telefon yapay zekasını bu yıl da ortaya koydu. Bu güvenli mi derseniz işin orası bizi de aşar.

Yapay zekalı telefonların bugün sadece ama sadece kamera sahne seçimi yaptığına şahit olup kendimizi tatmin ediyoruz. İşin en tuhaf tarafı ise kendisine teknoloji gurusu diyen kişilerin sorgusuz sualsiz bu yapay zekanın kırıntısı bile olmayan şeylerin bize yapay zeka diye gösterilmesine sessiz kamaları.

Yapay Zeka ne yapabilmeli?

Viyana’da bir perdede Kuzey Işıkları‘nın dansını “yapay zekanın” yapmasını alkışlayacak değiliz. Bu çift NPU teknolojili telefonların gece yatarken şarjınızın sabaha kadar yetmeyeceğini hesaplaması ve telefonu şarja tak yoksa sabaha kadar şarj dayanmayacak ve alarmı kaçıracaksın demesi gerekiyor. Hatta siz bunu yapmazsanız %3 kala kendini kapatmalı ve sizi sabah mutlaka uyandırmalı. En sık görüştüğünüz kişinin cevapsız aramasını birden çok kez size söyleyebilmeli. En sık oynadığınız oyun ile ilgili bir güncelleme ya da bir haber ortaya çıktığında bunu size anlatabilmeli…. Vs vs.

Bu örnekler ciddi anlamda arttırılabilir ama bunların hepsinin Çift NPU ile ilgili olmadığını ve yazılım ile desteklenmesi gerektiğini bilecek kadar da “teknolojiden anlayan bir adamız.” Viyana‘ya götürülmek, gezdirilmek iyi güzel ama bu ortadaki “şeyin” de yapay zeka ile pek de ilgisi olmadığını bilmek gerekiyor. Bu süreci ve yapay zekanın önümüzdeki dönemde bize ne sunacağını yakından takip ediyor olacağız…

Sahi müziğe duyarlı ekran koruyucuları hangi yıllarda kullanıyorduk?

Honor Magic 2 araba kullanıyor!!! Yapay zeka sağ olsun!

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu