Akıllı BileklikAkıllı SaatAppleGenelGiyilebilir TeknolojiGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknolojiYapay Zeka

Apple Watch EKG Özelliği Sizi Boşuna Doktora Göndermesin! Dikkat

Apple Watch kalp sensörü ve EKG özelliği birçok kullanıcı için yarardan çok zarar veriyor olabilir. Detaylar haberimizde…

Akıllı saat sektörü lideri Apple Watch ailesi 2015‘te ilk neslin ticari olarak piyasaya sürülmesinden bu yana sayısız iyiliğe neden oldu. Apple Watch ailesi her zaman nabız düzensizliklerini tespit etmek için tasarlanmış bir optik kalp sensörüne sahip olmuştur ve bu popüler giyilebilir cihaz sahiplerinin bileklerinde bir uyarı alarak farkında olmayabilecekleri ciddi tıbbi durumlardan önceden haber alabilmelerini sağlamıştır.

2018‘de piyasaya sürülen Seri 4 modeli, kasanın içerisine EKG teknolojisini de ekleyerek öncülerinin sağlık izleme yeteneklerini yepyeni bir seviyeye taşıdı. Bu çığır açan özellik, Amerika eyaletlerinde kullanım için fiilen etkinleştirilmeden önce FDA (Amerika Gıda ve İlaç İdaresi) izni gerektiriyordu, ancak Apple onayı Samsung‘dan çok daha hızlı almış olsa da, yakın zamanda yapılan bir çalışma, sertifikasyon sürecinde yapılmış olabilecek olası küçük bir ihmalin altını çiziyor.

Apple Watch ekg

Apple Watch Kalp hızı monitörü (EKG) herkes için geliştirilmedi!

FDA, anormal nabız algılama özelliğinin etrafındaki hemen hemen herkes tarafından düzenli olarak kullanıldığını söylüyor. Sağlık izleme yeteneklerinin şüphesiz şirketin son derece karlı saatlerinin temel satış noktası olduğu düşünüldüğünde bu çok normal gelebilir ancak bu özellikler “22 yaşın altındaki kişiler” için veya daha önce “atriyal fibrilasyon tanısı” almış bireyler için tasarlanmamış.

Bunun yerine, açık amacı, Apple Watch sahiplerinde önceden var olan kalp sorunları olmayan olası asemptomatik (sessiz olarak da bilinen) atriyal fibrilasyon belirtilerini belirlemektir; bu, genellikle kurtardığı bilinen dramatik hayat hikayelerinin merkezinde yer alır. Son birkaç yıldır bu nedenle düzenli olarak manşetlere çıkıyor.

Kalabalık bir genç grubu ve önceden teşhis edilmiş bazı Apple Watch kullanıcıları, genellikle gerçek olmayan veya acil tıbbi yardım gerektirmeyen bir hastalığı kontrol etmek için saati tarafından doktora gönderildi. Aralık 2018 ile Nisan 2019 arasında, akıllı saatleri düzensiz bir nabız tespit ettikten sonra Minnesota, Arizona, Florida, Wisconsin ve Iowa’daki Mayo Clinic tesislerini ziyaret eden 264 hastadan yalnızca 30’u “yeni kalp rahatsızlığı tanısı” aldı.

Diğer 234 kişi, değerli tıbbi kaynaklardan bahsetmeye gerek kalmadan, temelde kendilerinin ve doktorlarının zamanını boşa harcarken, muhtemelen gereksiz masraflara da katlandı.

Hiç kimse 400 dolarlık bir tüketici cihazının kalp atış hızı monitörü ve EKG yeteneklerinin yüzde 100 doğru ve yanılmaz olmasını beklemese de, “ilgi konusu” kalp koşullarını tespit etmede yüzde 10 civarı bir başarı oranı da şüphesiz kabul edilemez.

Son olarak, bazı kişilerde “yanlış pozitif” bir EKG veya kalp atış hızı sonucu stres ve kaygı yaratabilir. Bu muhtemelen Apple Watch‘un “yalnızca” birkaç ayda bir hayat kurtarmasıyla sonuçlansa bile yapmaya değer bir fedakarlık gibi görünüyor.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu