Güncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknoloji

James Webb Uzay Teleskopu Uzaya Fırlatılacak: Son Testler Tamam!

Yıllardır uzaya fırlatılması beklenen James Webb Uzay Teleskopu ile ilgili bütün testler tamamlandı. İşte yeni teleskoba ait son detaylar.

Yapımına 2004 yılında başlanan James Webb Uzay Teleskopu ile ilgili bütün testler tamamlandı ve fırlatma sahasına yapacağı yolculuk için hazırlanıyor. Bu büyük gün yaklaşırken yeni nesil teleskop, Hubble Uzay Teleskobu’nun halefi olacak ve emekli olan Spitzer Uzay Teleskobu’nun görevlerini devralacak.

Testlerin final serisi uzayda beklendiği gibi çalışmasının garanti olması için yapıldı. Testlerin neden çok uzun sürdüğünü birkaç nedenle anlatabiliriz. Öncelikle uzay teleskobumuz fırlatılırken ekstrem durumlara karşı dayanmak zorunda. İkinci olarak da teleskobun fırlatılması için bir rokete sığması için katlanması ve ardından yerleşeceği yörüngede bir kez daha açılması gerekir. Üçüncü olarak da James Webb Uzay Teleskopu’nun yörüngesi dünyadan çok uzak. Dünyanın arkasında bulunan Güneş’e ters Lagrange(L2) noktasında yörüngeye oturacak ve Dünya’dan 1.5 milyon kilometre uzakta olacak. Hubble gibi yakın mesafede bulunmadığı için bir sorunla karşılaşılırsa insan aracılığı ile tekrar tamir edilme şansı yok ve her şeyin kusursuz olması gerekiyor.

Ne zaman fırlatılacak?

31 Ekim 2021’de Ariane 5 roketi ile fırlatılması beklenen yeni nesil uzay teleskopunun Lagrange noktasına(L2) erişmesi için 1.5 milyon kilometre yol kat etmesi gerekiyor.

Webb’in program direktörü Gregory L. Robinson yaptığı açıklamada , “NASA’nın James Webb Uzay Teleskopu, nihai gözlemevi entegrasyonu ve testinin tamamlanmasıyla fırlatma yolunda önemli bir dönüm noktasına ulaştı” dedi . “Bizi bitiş çizgisine getiren son derece özverili bir iş gücümüz var ve Webb’in piyasaya sürülmeye hazır olduğunu ve yakında bu bilim yolculuğuna çıkacağını görmek bizi çok heyecanlandırıyor.”

Daha güçlü donanımıyla Webb, eski Hubble’a kıyasla daha fazla gelişmiş veri toplayabilecek ve yeni bilimler üretebilcek. Örneğin, uzaktaki bir ötegezegenin atmosferi olup olmadığını ve hatta bu atmosferin neyden oluştuğunu görebilecek. Bunu mevcut teleskoplarla yapmak çok zor.

Webb’in lansmanını organize eden kuruluşlar NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı, Webb’in ilk yılında ne üzerinde çalışacağı konusunda şimdiden planlar hazırladılar. Şimdiye kadar Webb üzerinde çalışan ekip için, bu yıl Kasım sonu veya Aralık başı olarak belirlenen lansman tarihi, hem kişisel hem de profesyonel anlamda önemli bir kilometre taşı olacak.

Ülkemizde de merakla beklenilip takip edilen James Webb Uzay Teleskobu’na ait yeni gelişmeleri size aktarmaya devam edeceğiz. Takipte kalın.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu