Genel

Çin Devletinin Yabancı Marka Kısıtlaması Sürüyor

Çin devletinin yabancı marka kısıtlaması sürüyor. Apple özelinde ilerleyen bu tutum, şimdi Samsung'a da yansıyor.

Çin ve ABD arasında zaten gergin olan ilişkileri daha da yoğunlaştıran bir hamleyle Çin hükümeti, Çin menşeli olmayan akıllı telefonlara yönelik yasağını özellikle iPhone’ları ve Samsung Galaxy cihazlarını hedef alarak genişletti. Başlangıçta belirli eyaletlerde uygulanan bu yasak, artık müreffeh kıyı bölgeleri de dahil olmak üzere sekiz eyalete yayıldı ve küresel akıllı telefon pazarı üzerindeki etkisine ilişkin endişeleri artırdı.

ABD merkezli teknolojilere bağımlılığı azaltma arzusuyla hareket eden Çin hükümeti, devlete bağlı firmalara ve devlet dairelerine, çalışanları arasında Çinli olmayan akıllı telefonların kullanımını yasaklama talimatı verdi. Yasak, iPhone’lar ve Samsung Galaxy telefonlar gibi oldukça popüler cihazları kapsıyor ve çalışanlara bu cihazları iş yerlerine getirmemeleri tavsiye ediliyor.

Yasağın kapsamı son on yılda birkaç eyaletten ülke çapında bir çabaya dönüştü ve Çin’in yerel teknolojileri ve yarı iletken çip üretimini teşvik etmeye yönelik uzun vadeli stratejisini ortaya koydu. Çin hükümeti iPhone’lara ve Samsung telefonlara doğrudan yasak getirildiğini resmen reddederken, raporlar farklı devlet kurumları arasında değişen düzeylerde yaptırımlar olduğunu ve çalışanlara bunun yerine yerel markaları tercih etmeleri talimatı verildiğini gösteriyor.

Bu hamlenin küresel akıllı telefon pazarında, özellikle de Apple ve Samsung’da önemli bir etki yaratması bekleniyor. Dünyanın en büyük akıllı telefon pazarı olan Çin’de iPhone ve Samsung telefon satışlarında beklenen düşüşler, Apple’ın hisselerinde şimdiden düşüşe yol açtı. Üstelik yasak, aralarında LG Innotek ve Minebea Mitsumi’nin de bulunduğu Apple’ın tedarikçilerinin hisse fiyatlarını etkileyen bir dalgalanma etkisi yarattı.

Yasağa yanıt olarak, alt kademe şehirlerdeki küçük firmaların, çalışanlarına Çin malı olmayan telefonları kullanmayı bırakmaları yönünde sözlü talimat verdikleri bildiriliyor. Yasağın bu resmi olmayan yayılması, Çin’de faaliyet gösteren yabancı akıllı telefon üreticileri için daha geniş sonuçların altını çiziyor.

Apple yasağa hemen bir yanıt vermemiş olsa da, pazar analistleri iPhone satışlarında önemli bir düşüş olacağını ve bu durumun Apple’ın önümüzdeki aylarda ve yıllarda gelirini etkileyeceğini öngörüyor. Buna karşılık Huawei gibi yerel Çinli firmalar, akıllı telefon satışlarının artması nedeniyle yasaktan yararlanmaya hazırlanıyor.

Yasak hızlandıkça ve daha fazla Çinli kurum ve devlet destekli şirket yasağı kendi personeline kadar genişlettikçe, küresel teknoloji ortamı devam eden zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Çin’in yerel yazılım ve yarı iletken çip üretimini teşvik etmesi, ülkenin çeşitli sektörlerde yabancı teknolojiye olan bağımlılığını azaltan daha geniş bir eğilimi yansıtıyor ve küresel teknoloji endüstrisinde bir paradigma değişikliğine işaret ediyor.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu