Akıllı TelefonAndroidGenelGüncel Teknoloji HaberleriHuaweiMobirollerTeknolojiZTE

Amerika Huawei ve ZTE’den Kurtulmak için Servet Ödeyecek

Amerika’nın Huawei ve ZTE’nin oluşturduğu alt yapıyı temizlemek için bir servet ödeyeceği ortaya çıktı. İşin rengi bu sefer değişebilir.

Amerika, geçtiğimiz yılın Temmuz ayında FCC oybirliğiyle ABD’deki kırsal taşıyıcılar tarafından kullanılan ağ donanımlarını sökmek için 1,9 milyar dolar harcamak için karar almıştı. Bu ekipman değişikliği kararı Huawei ve ZTE’nin ulusal güvenliği ihlal ettiği için alınmıştı. Ancak görünüşe göre Amerika’da planlar ters tepti.

Huawei ve ZTE için Amerika faturayı kesti

ABD, 2018’de ZTE’yi ve ertesi yıl Huawei’yi çökertmeye başladı. Her iki firma da, ABD tedarik zincirine erişmesini engelleyen Ticaret Departmanının Tüzel Kişi Listesine eklendi. ZTE neredeyse iflas etti. Ancak Ticaret Departmanından ZTE’yi Varlık Listesinden çıkarmasını talep eden o zamanki Başkan Donald Trump tarafından kurtarıldı. Ancak Huawei, ZTE kadar şanslı değildi ve bugüne kadar Varlık Listesinde kaldı.

Çinli üretici, ZTE kadar şanslı değildi ve Mayıs 2019’dan beri Varlık Listesi’nde yer alıyor. Android’in Google Mobil Hizmetleri (GMS) sürümünü telefonlarına yükleme yeteneğini kaybetmesi, Huawei’yi kendi HarmonyOS’unu geliştirmeye ve kendi Huawei Mobil Hizmetlerini geliştirmeye zorladı. Ancak ABD, Huawei’yi Varlık Listesine yerleştirdiği günden tam olarak bir yıl sonra Huawei’nin tabutuna çivi çaktı.

Bu, yongaları üretmek için ABD teknolojisini kullanan dökümhanelerin son teknoloji yarı iletkenleri Huawei’ye göndermesini engelleyen bir ihracat kuralının değiştirilmesiyle başarıldı. Bu, Huawei’yi 2021 P50 Serisi için 4G destekli (5G desteği yerine) Snapdragon 888 yonga setinin özel sürümlerini kullanmaya zorladı. Honor alt markasını ABD yasaklarıyla uğraşmaktan kurtarmak isteyen Huawei, 2020’de 15 milyar doların üzerinde bir konsorsiyuma sattı.

Konuya geri dönecek olursak; geçen yaz gibi yakın bir tarihte, FCC, Huawei ve ZTE’nin ağ donanımını sökmenin, başlangıçta 2020’de hesaplanan bir tahmin olan 1,9 milyar dolara mal olacağını söyledi. Ancak Cuma günü Federal İletişim Komisyonu (FCC) başkanı Jessica Rosenworcel Kongre’ye, kablosuz sağlayıcıların dahil olduğunu söyledi. Program, güvenli olmayan ağ ekipmanının “kopması ve değiştirilmesi” maliyetinin geri ödenmesi için 5,6 milyar dolar talep etti. Ancak kongre, etkilenen kırsal sağlayıcılar tarafından talep edilen 5,6 milyar doları henüz onaylamadı.

Huawei Çip

FCC Cuma günü bir basın açıklaması yayınladı. FCC; Tedarik Zinciri Geri Ödeme Programı’nın amacının, bu şirketlerin “kapsanan iletişim ekipmanlarının çıkarılması, değiştirilmesi ve atılması için ortaya koyduğu makul harcamalar için gelişmiş iletişim sağlayıcılarına geri ödeme yapmak olduğunu belirtti.

Amerika’nın Huawei’den ve ZTE’den kurtulması 5.6 milyar dolar gibi oldukça yüksek bir fiyata mal olacak. Bakalım bu süreçte Amerika’dan bir geri adım gelecek mi?

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu