AppleGenelGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknoloji

Apple M1 Ultra Nvidia RTX 3090’dan Hızlı Mı?

Apple M1 Ultra yonga setine sahip olan Mac Studio performans testinde kozlarını paylaştı. GPU’su bakalım Nvidia RTX 3090’dan hızlı mı?

Apple‘ın kompakt masaüstü Mac Studio’sunda yer alan Apple M1 Ultra yonga setindeki GPU, bugün performans testinde ortaya çıktı. Apple’ın iddiasına göre bu yonga setindeki grafik birimi rakiplerinden çok daha hızlı bir performans sergilecekti. Peki, durum gerçekten de böyle mi?

Apple M1 Ultra özellikleri neler?

Piyasanın en hızlı erişilebilir işlemcisi M1 Ultra, birbirine bağlı iki M1 Max yongasından oluşuyor. Yonga seti sayesinde 20 bilgi işlem çekirdeğine (16 güçlü ve 4 enerji verimli) sahip. Ayrıca, 21 teraflop performansa sahip çok güçlü 64 çekirdekli bir GPU kullanıyor. Grafik yongası, 128 GB’a kadar birleşik RAM’e doğrudan erişime sahip. Duyuru sırasında Apple, M1 Ultra GPU’nun rakiplerinden 200W daha az güç tüketirken GeForce RTX 3090 ayrık grafik kartından daha iyi performans gösterdiğini söylemişti.

The Verge tarafından yapılan testler, Apple’ın iddialarının gerçeklikten çok uzak olduğunu gösterdi. Grafik performansını değerlendiren Geekbench 5 Compute testinde M1 Ultra, GeForce RTX 3090 grafik kartına sahip bir PC’nin iki katından daha düşük puan aldı.

Apple M1 Ultra

Shadow of the Tomb Raider oyun testinde GeForce RTX 3090 grafik kartı da M1 Ultra GPU’dan önemli ölçüde daha hızlıydı. 1080p’de ortalama kare hızı NVIDIA grafik kartında 142 FPS ve Apple bilgisayarda 108 FPS olarak açıklandı. Aynı zamanda The Verge, Mac Studio’daki testler sırasında çözünürlükten bağımsız olarak gözle görülür yavaşlamalar olduğunu vurguluyor.

The Verge’ün testinde Mac Studio’nun 6.199 dolarlık en pahalı sürümünü kullanıldı. Bu sistem, 128 GB RAM ile birlikte yirmi CPU çekirdeği ve 64 grafik çekirdekli M1 Ultra’ya sahip. Buna rağmen RTX 3090’ın gerisinde kalması oldukça ilginç oldu diyebiliriz. Apple muhtemelen yapacağı iyileştirmeler ve sunacağı güncellemeler ile performanstaki bu sorunları kısa zaman içerisinde çözecektir.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu