Akıllı TelefonAndroidGenelGüncel Teknoloji HaberleriMediaTekMobirollerQualcommTeknoloji

Cortex X3 ile Yonga Setleri Coşacak

MediaTek ve Qualcomm yonga setleri için Cortex X3 ve Cortex A715 çekirdekleri tanıtıldı. Bu çekirdekler yonga setlerini coşturacak.

Yeni nesil yonga setleri için yeni çekirdekler duyurulmaya başlandı. ARM, bugün Cortex X3 ve Cortex A715 işlemci çekirdeğini tanıttı. Bu, üst düzey amiral gemisi yonga setlerinde kullanılacak en büyük çekirdek olacak. Sunacağı performans ve verilimlilik ile bu çekirdeğin yapabileceklerini görmek oldukça heyecan verici olacak.

Cortex X3 ve Cortex A715 özellikleri

Cortex-X3, Armv9 mimarisini temel alıyor. X1 ve X2’de olduğu gibi bu çekirdek de sadece 64 bit mimarisinde çalışıyor. Cortex-X3’ün en yüksek performansı, selefinden tam yüzde 22 daha hızlı. Ayrıca saat başına yürütülen komut sayısı (IPC) yüzde 11 oranında artırılmış.

Bunlara ekk olarak, Arm, tek iş parçacıklı performansta Core i7-1260P’ye göre yüzde 34’lük bir avantaj olduğunu iddia ediyor. Ancak burada karşılaştırma çok daha zor olacak. ARM enerji verimliliğinden bahsetmedi. Ancak bu genellikle en önemli parametrelerden biri. Umarız yeni çekirdek verimlilik konusunda da başarılı bir performans sergiler de telefonların şarjlarında ciddi iyileşmeler görürüz.

Basın açıklamasına bakacak olursak ARM; dizüstü bilgisayarlar için Cortex-X3 tabanlı çok yüksek performanslı yonga setlerinin ortaya çıkacağını düşünüyor. Çünkü bu tür sekiz adede kadar çekirdeği tek bir platformda birleştirme olasılığından bahsediyor. Ancak bu tür telefonlarda kullanılmayacak. Aksi durumda telefonların şarjı tam performansta 1 saat anca dayanır.

Cortex-X3 üzerinde 12 adede kadar çekirdek ve 16M L3 önbellek için DSU desteği, dizüstü ve masaüstü cihazlar, mobil cihazlar, DTV’ler ve ötesinde ölçeklenebilirlik sağlıyor. Önceki nesle kıyasla, yeni güncellenen DSU-110, en yeni ISA özelliklerinin yanı sıra yüzde 50 daha fazla çekirdeği destekler. Bu değişiklikler, ortaklarımız için esnekliği artırır ve gelişmiş kullanıcı deneyimleri için CPU’larımızın tüm potansiyelini gerçekleştirmeye yönelik kaynaklar sunuyor.

Cortex X3 ve Cortex A715 özellikleri
Cortex X3 ve Cortex A715 özellikleri

Cortex-A715 tasarımında, dal tahmini doğruluğu ve önceden veri getirme dahil olmak üzere bir dizi iyileştirme yapılıyor. Tutarlı IPC kazanımları, Cortex-A715’in artık 2 yaşındaki Arm Cortex-X1 CPU’nun performansını eşleştirmede önemli bir dönüm noktasına ulaştığı anlamına geliyor. Cortex-A715, mükemmel performans ve verimlilik dengesi sunuyor.

Yeni çekirdekte, ağırlıklı olarak yüksek verimlilik için tasarlanmış geçen yılın “LITTLE” Armv9 CPU’su Cortex-A510’da da güncellemeler ile geliyor. 2021 versiyonundaki performansı korunuyor ve yüzde 5 oranında daha fazla verimlilik sunuluyor.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu