Elektrikli ArabaGenelXiaomi

Xiaomi’nin Elektrikli Arabası Trafik Kazalarında Hayat Kurtaracak!

Xiaomi, Modena isimli elektrikli arabasıyla otomobil  pazarına girmek için adeta gün sayıyor. Ürün yelpazesini oldukça geniş tutan şirket, halihazırda akıllı telefondan tutun da bulaşık makinesine kadar her şeyi üretiyor. Ancak elektrikli araba Çinli teknoloji devi için yeni bir macera olacağından, tüm gözler sene sonu tanıtılacak Modena’nın üstünde. Son olarak ortaya çıkan bir patent başvurusu araçta kullanılacak çarpışma tespit sensörünü ve acil durum iletişim özelliğini gün yüzüne çıkardı.

Xiaomi Modena, Kaza Algılama Özelliği ile Hayatınızı Kurtarabilir!

Merakla beklenen Xiaomi Modena, şirketin elektrikli araba pazarındaki ilk ürünü olması bakımından oldukça önemli. Tüketicilerin gözünde iyi bir algı oluşturmak isteyen Çinli teknoloji devinin mümkün olan en iyi ürünü mümkün olan en uygun fiyata çıkarması bekleniyor. Elbette ki Xiaomi dünyanın en büyük akıllı telefon üreticilerinden biri ve oldukça popüler. Ancak özellikle de firmanın anavatanı olan Çin’de Tesla bile elektrikli araba satmakta zorlanıyor.

Xiaomi elektrikli araba
Xiaomi Modena elektrikli araba modelinin kamuflaj ile sokakta görüntülendiği an.

Hatta hatırlayacak olursanız size bir süre önce dünyanın en rekabetçi elektrikli otomobil pazarı olan Çin’deki durumu aktarmıştık. Haberleştirdiğimiz raporda özellikle de BYD’nin Tesla ve Xpeng gibi rakiplerine nasıl fark attığı dikkat çekmişti. Bu rekabet ortamı yüzünden Xiaomi mümkün olan en iyi özellikleri aracına eklemek zorunda.

Özellikle de araba alırken fiyattan sonraki en büyük endişe olan güvenlik konusunda. Görünüşe göre Xiaomi Modena, bu konuda da başarılı bir elektrikli araba olacak. Şirket tarafından alınan bir patentin açıklaması, üç modülden bahsediyor. Bunlar; Get modülü, Determine modülü ve Communication modülü.

Bunlardan ilki olan Get modülü, temel olarak aracın genel durumuyla ilgili bilgi almak ve bu bilgiyi iletmekle görevli. Herhangi bir batarya arızası, devre arızası, hava yastığı açılması ve aracın darbe alması gibi durumları takip ederek Determine modülüne iletiyor.

Determine modülü ise iletilen bu bilgileri değerlendirerek durumu tespit ederek Seviye 1 ya da Seviye 2 olarak sınıflandıracak. Seviye 1, aracın küçük ve maddi ağırlıklı hasar aldığı kazalar için kullanılacak. Bu durumda kazaya ait bilgiler önceden belirlenmiş acil durumda iletişim için seçtiğiniz kişiye bir mesaj olarak gönderilecek. Seviye 2 kazalar ise daha ciddi hasarları içerecek.

Aracın olası büyük bir hasar aldığı Seviye 2 bir kaza durumunda ise sistem yine önceden belirlenmiş acil durum iletişiminize bir mesaj gönderecek ama bu defa eş zamanlı olarak ülkemizde 112 gibi acil durum servislerine de yardım çağrısı gönderecek. Sistemde aynı zamanda da bir zamanlayıcı özellik olacak.

Eğer ambulans zamanında müdahale etmezse acil durumda iletişime geçilecek olan kişiye ikinci bir mesaj göndererek durumdan haberdar edecek. Asıl merak edilen soru ise olası bir enkaz durumunda bu sistemin nasıl çalışacağı. Bildiğiniz üzere bazen kazalar oldukça şiddetli olabiliyor ve araçtaki pek çok şey işlevsiz hale gelebilir. Elbette ki şirketin buna da bir çözümü vardır ancak patentte belirtilmiyor.

Ayrıca Xiaomi Modena  iletişim için nasıl bir yöntem ya da altyapı kullanacak merak konusu. Neyse ki tüm bu soruların cevaplanması için yıl sonuna kadar beklememiz yeterli olacak.

 

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu