Akıllı TelefonAndroidCep TelefonuGüncel Teknoloji Haberleri

Yaklaşık 1 Milyon Android Telefonu Etkileyen Virüs Keşfedildi

Android telefonlar arada sırada keşfedilen açıklarla ünlü olsa da bu açıklar hızlı kapanıyor. Umarız buna da hemen müdahale edilir.

Citizen Lab’daki siber güvenlik araştırmacılarının yakın tarihli bir raporu, akıllı telefonlar için çeşitli popüler klavye uygulamalarında önemli bir güvenlik kusurunu ortaya koyuyor: Bu kusur, yaklaşık bir milyar Android telefon kullanıcısının iletişimini yetkisiz erişim riskiyle karşı karşıya bırakıyor.

Rapor, Tencent (QQ Pinyin), Baidu (IME), iFlytek (IME), Samsung (Android Klavye), Xiaomi (Baidu, iFlytek ve Sogou klavyelerini kullanan), OPPO, vivo ve gibi büyük isimlerin klavye uygulamalarının ortaya çıktığını ortaya koyuyor Honor’un hepsinin savunmasız olduğu görüldü.

Buradaki kusur, bu klavyelerin kullanıcı tuş vuruşlarını şifrelenmemiş olarak iletmesi ve kullanıcıların yazdıklarını düz metin olarak iletmesiydi. Dolayısıyla verilere müdahale edebilen herkes potansiyel olarak kullanıcının “transfer sırasında” yazdığı her şeyi okuyabilir.

Bunlar normal metinlerden şifreler ve kredi kartı bilgileri gibi hassas bilgilere kadar her şeyi içerir. Bu nedenle, tehlikeye atılan verilerin boyutu ve kapsamı çok büyük olabilir.

Araştırma ekibi, klavye uygulamasında bu güvenlik açığını göstermeyen tek üreticinin Huawei olduğunu tespit etti. Raporda, ekibin Apple ve Google’ın klavyelerini analiz edemediği çünkü bu uygulamaların bulut tabanlı iletişim özellikleri olmadığı belirtiliyor.

İlginç bir şekilde rapor, incelenen cihazların hiçbirinin Google‘ın klavye uygulaması Gboard’un önceden yüklenmiş olarak gelmediğine işaret ediyor.

Olumlu bir gelişme olarak, çoğu üreticinin konuyu 1 Nisan itibarıyla ele aldığı ve firmanın kendilerine zaten bilgi verdiği bildirildi. Ancak Android üreticilerinden Honor ve Tencent’in QQ Pinyin klavyeleri, sorunu çözmek için hâlâ güncellenme sürecinde.

Cihazınızı bir süredir güncellemediyseniz en kısa zamanda güncellemenizi öneririz. Ayrıca, daha iyi güvenlik sağlamak için Google Klavye gibi saygın bir üreticinin klavyesini kullanmanızı öneririz.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1
+1
1
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu