Akıllı TelefonGenelGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerXiaomi

Xiaomi Ekran Altı Kamera Teknolojisinde Sınırları Zorlayan Bir Gelişme Duyurdu

Xiaomi ekran altı kamera teknolojisine en fazla kafa yoran markların başında geliyor. Son gelişme Xiaomi’nin yeni planlarını ortaya koyuyor.

Xiaomi ekran altı kamera gelişimini yakından takip eden ve bu noktada yeni tanıtımlara hazırlanan markaların başında geliyor. Tanıtım tarihi yakın görünmese de şirketin ekran altı kamera teknolojisine sahip katlanabilir bir telefon üzerinde çalıştığı artık sır değil. Dahası Xiaomi ekran altına yerleştirilen kamera teknolojinde sınırları zorlamaya hazırlanıyor.

Uygun fiyatlı akıllı telefon tanıtımlarını Redmi  ve POCO markalarına devreden Xiaomi, Mi serisi altında duyurduğu telefonlarda ise daha ziyade yeni gelişmelere odaklanıyor. Mi 11 Ultra, Mi 11 Pro ve katlanabilir akıllı telefon Mi Mix Fold bu durumun son örnekleri oldu. Şimdi şirketin son patent başvurusuna göz atalım ve ekran altı kamera teknolojisinde pek çok kimsenin aklına gelmeyecek patent başvurusuna göz atalım.

Xiaomi Ekran Altı Kamera Teknolojisinde Rakipsiz Olacak

Xiaomi geçen hafta Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’ne (WIPO) sunduğu son patent başvurusuna göre döndürülebilir bir ekran altı kamera teknolojisine üzerinde çalışıyor. Söz konusu başvuruda yer alan görüntüler kameranın nasıl çalıştığı hakkında önemli ipuçları veriyor.

Ekran altı kamera teknolojisi bir süredir bazı akıllı telefonlarda kullanıma sunuldu. Xiaomi’nin aldığı patent bu teknolojiyi çok daha ileriye taşıyor. Üst bölümdeki görüntüde yer alan telefonda üçlü bir kamera yapısı göze çarpıyor. Burada turuncu ile gösterilen kamera döndürülebilir bir yapıda. Diğer iki kamera lensi ise her zaman arkaya dönük vaziyette.

Turuncu renkli kamera, manyetik ya da motorlu bir mekanizma ile kasa içerisinde döndürülebiliyor. Uzun kullanım ve sağlamlık göz önüne alındığında kameranın kasa içerisinde döndürülebilmesi için manyetik bir modülün kullanılacağı tahmin ediliyor.

Ön kamera etkinleştirildiğinde manyetik modül devreye girecek ve ardından kamera yeterli ortam ışığını içeri almak için sensör etrafındaki bir kısım ekran devre dışı bırakılacak. Kullanıcıların bunu fark etmesi pek mümkün olmayacak zira devre dışı kalacak ekran bölümü görselde mavi oklarla gösterilmiş. Ekranın kalan ve büyük olan kısmı ise kaydedilen görünün ön izlemesini gösterecek.

Bu yeni ekran teknolojisinde zayıf aydınlatma koşullarında bile hızlı ve doğru bir şekilde odaklanabilen bir lazer otofokus sisteminden bahsediliyor. Xiaomi daha önce böyle bir AF sistemi kullanmıştı, örneğin Mi 9 modelinde. Bu teknolojinin kullanılacağı telefonda hangi panelin yer alacağı ise şu an için belirsiz. Büyük olasılıkla OLED tabanlı bir ekran olacaktır.

Peki Döndürülebilir Ekran Altı Kameranın Avantajları Neler?

Birincisi kamera sistemi kasa içerisinde hareket ettiği için toz ya da kir ile temas etmiyor. Bu şekliyle pop-up yani açılır kameralara kıyasla büyük bir avantaj sağlıyor. İkincisi bu teknolojisi arka kamera kullanım sayısında tasarruf sağlayabilir. Arkaya ekstran bir kamera daha atamaya gerek kalmayacak.

Tabii hem ön hem de arka kameralarla aynı anda video kaydedebileceğiniz ikili kayıt modu gibi fotoğraf ve video kayıt modlarını da daha gelişmiş bir halde göreceğiz. Heyecan verici bu kamera teknolojisine dair gelişmeleri takip etmeyi sürdüreceğiz.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu