AppleGenelGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknoloji

iPadOS 16 iPad’leri MacBook Yapıyor

Apple, iPad’leri Mac’e bir adım daha yaklaştırdı. iPadOS 16 güncellemesi ile iPad’leri Mac gibi kullanmak mümkün olacak. İşte detayları.

WWDC 22 etkinliğinde iOS 16’nın yanı sıra iPadOS 16 güncellemesi de duyuruldu. iPad’leri Mac yapma yolunda bu zamana kadar çok yol alan Apple, yeni güncellemesi ile bir adım daha tabletleri PC’leştirecek. Peki, bu yeni güncelleme iPad sahiplerine neler sunacak? Gelin yakından güncellemenin detaylarına göz atalım.

iPadOS 16 özellikleri ile neler sunuyor?

Mesajlar uygulamasıyla Dosyalar, Keynote, Numbers, Pages, Notes vb. genelinde ortak çalışma ve paylaşılan içeriği yönetmek artık çok daha kolay. Kullanıcılar işbirliği için davet gönderebilir ve dizideki herkes otomatik olarak belgeye, elektronik tabloya veya projeye ekleniyor. Ayrıca herhangi bir ortak çalışan tarafından yapılan değişiklikler de gerçek zamanlı olarak yansıtılıyor.

Ayrıca iOS 16’ta gördüğümüz Mesajlar uygulaması artık son gönderilen mesajları düzenlemeyi veya geri çağırmayı, yakın zamanda silinen mesajları kurtarmayı ve konuşmaları okunmadı olarak işaretlemeyi de destekliyor.

Apple, kullanıcılara hepsini tek bir yerde görme, paylaşma ve işbirliği yapma olanağı sunan Freeform adlı yeni bir işbirliği uygulamasını da tanıttı. Uygulama, Apple Pencil ve düzenleme araçları için tam desteğe sahiptir ve kullanıcılar, herkesin görebileceği içerik ekleyebilir veya düzenlemeler yapabilir.

Mail uygulaması, bir e-postanın teslimini iptal etme, e-posta göndermeyi planlama, takip postalarını hızlı bir şekilde gönderme ve daha sonra hatırlat özelliği gibi yeni özelliklerine kavuşuyor. Ayrıca yazım hatalarını otomatik olarak düzeltebilen ve arama terimleri için eşanlamlıları kullanabilen yeni bir Arama deneyimi de güncellemede yer alıyor.

Safari masaüstü tarayıcı gibi çalışacak

Safari ayrıca geliştirilmiş işbirliği özellikleriyle güncelleniyor. Paylaşılan Sekme Grupları, kullanıcıların arkadaşlarıyla bir dizi sekme üzerinde işbirliği yapmalarına ve birlikte çalışırken güncellemeleri anında görmelerine, sekmeleri ve yer imlerini paylaşmalarına olanak tanıyor.

Safari ayrıca, kullanıcıların bir parolaya ihtiyaç duymadan uygulamalarda ve web sitelerinde güvenle oturum açmasını sağlayan Geçiş Anahtarlarını da destekliyor. Kullanıcılar ayrıca QR kodunu iPad ile tarayarak ve kimlik doğrulaması için Face ID veya Touch ID kullanarak kayıtlı parolalarıyla Apple olmayan cihazlarda web sitelerinde veya uygulamalarda oturum açabilecek.

Canlı Metin, duraklatılmış video karelerinden metin alma özelliğiyle artık videodaki metni tanıyabiliyor.  Çoklu görev, birçok iPadOS 16 güncellemesi arasında önemli odak alanlarından biriydi. iPadOS artık uygulamaları ve pencereleri otomatik olarak düzenleyebilen ve görevler arasında geçişi hızlı ve kolay hale getiren Stage Manager ile birlikte gelecek.

iPadOS artık kullanıcıların tek bir görünümde farklı boyutlarda çakışan pencereler oluşturmasına, pencereleri yan taraftan sürükleyip bırakmasına veya uygulama grupları oluşturmak için Dock’tan uygulamaları açmasına izin verecek. Ayrıca bu özellik M1 destekli iPad modellerinde Stage Manager, ekranınızı harici bir monitörle genişletmeyi de destekleyecek. Bu destek 6K’ya kadar olacak.

iPad Pro’ya özgü üç yeni özellik ekleniyor. Referans Modu, Liquid Retina XDR ekranlı 12.9 inç iPad Pro’nun renk doğruluğu açısından kritik iş yüklerinde renk gereksinimlerini karşılamasını sağlayacak. Ekran Yakınlaştırma, kullanıcıların, uygulamalarında daha fazlasını görebilmeleri için ekranın piksel yoğunluğunu artırmalarına izin verecek. Bu, özellikle Bölünmüş Görünüm kullanılırken kullanışlıdır. Üçüncü kritik özellik ise kullanıcıların en zorlu uygulamalar için 16 GB kadar RAM’e erişmesine olanak tanıyan Bellek Değiştirme özelliği oluyor.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu