Akıllı TelefonAndroidGenelGüncel Teknoloji HaberleriKoronavirüsMobirollerTeknoloji

Koronavirüs ve 5G Akıllı Telefon Piyasasını Öldürecek mi?

Bütün dünyayı saran koronavirüs salgını ve 5G ile ilgili spekülasyonlar akıllı telefon piyasasını da etkiledi. Koronavirüs 5G pazarını nasıl etkilkeycek?

COVID-19 salgını küresel ekonomiyi ciddi anlamda zorladı. Geleceğe yönelik bazı faydalı sonuçlar çıkarmak için yılın ilk yarısının sonunu bekliyoruz. Şimdiye kadar İspanya’da 500.000’den fazla işten çıkarılma meydana geldi ve ABD’de %15 öngörülen işsizlik kesinlikle iyiye alamet değil. Bu arada üretici firmalar bu karmaşada, küresel mobil sanayi ürünlerini satmak için “çabalamakta”, ancak elbette bu hiç de kolay değil.

Her şeyden önce, mevcut akıllı telefon yok. Çoğu fabrika iki aydan fazla bir süredir kapalı. Hindistan’da, yeni akıllı telefonların tüm duyuruları bu süre boyunca durmuştu, Koronavirüs salgını şimdi 1 milyardan fazla insanı vurmaya başladığı için tüm mağazalar kapalı. İlk çıkışlarını Mart ayı başında yapan tüm telefonlar zaten minimum stokta – Apple bu yüzden iPhone 9‘u satmaya hazırlanıyor. Çünkü diğer iPhone serilerinde  yeterli cep telefonuna sahip değil. Çin’de üretim hatları şimdilerde normale dönmeye başlıyor. Buna ek olarak, Vietnam (Samsung, Google), Tayvan (Apple), Hindistan (Xiaomi, BBK, Apple, Samsung) vb. üretim hatlarının ne yaptığını bilmiyoruz. En büyük ve en modern üretim hattına sahip Foxconn, şu anda verimliliğinin % 80’inde.

Koronavirus salgını

Küresel salgın sırasında tüm bu üretim sürecine bir göz atalım. Fabrikalar, orijinal bir ekipman üreticisinin (OEM) cihazı üretim hatlarına girmeden önce sözleşmelerini altı aydan bir yıla kadar planlıyorlar. Belirli sayıda cep telefonu üretmeleri gerekene kadar belirli bir zamanları var. Programlama ve yönetim detayları, dakika, gün ve ay başına mobil birimlerle ölçülür. Vietnam ve Hindistan dışında, Güney Korelilerin de kendi üretim hatları var, ancak ülke hala COVID-19 yüzünden karantinaya alındı, bu yüzden yakın zamanda çok sayıda Galaxy ve LG akıllı telefon görülmesi beklenmiyor. Şubat ayının sonundan önce üretilen cihazlar şu anda mağazalarda satılan cep telefonlarıdır. Stok bitene kadar satılacaklar, daha sonra karantina artı transfer süresi bitene kadar başka cep telefonu yok.

Şubat ayında, küresel pazarda %40’lık bir düşüşle, mobil satışlarda tarihin en kötü ayı olduğunu görüyoruz. Ülkeler  önceliklerini belirlediler. Küresel nüfus para biriktiriyor, çoğu işini kaybettiği ya da gelecek konusunda güvensiz hissettikleri için krizden çıkmaya çalışıyor. Cep telefonu ve diğer cihazların satışı, hayatta kalmak için hayati önem taşımamaktadır ve büyük olasılıkla, son aylarda yapılan satışlar gerek şirketlerden, gerekse sağlayıcılardan gelen bazı sübvansiyonlar aracılığıyla zorunlu hale getirilmiştir.

5G
5G

5G Telefonların Durumu Ne Olacak?

5G hakkında çok fazla spekülasyon ve soru var. Sağlığımız ve çevre üzerindeki etkisi hakkında sonuçlar çıkarmak için minimum zamanın yanı sıra, güvenliğimiz hakkında olumsuz birçok söylenti var. Bu nedenle bazı operatörlerin – özellikle Avrupa’da – yeni nesil ağlarını uygulamada sorunları var. Kullanmak için 5G ağınız yoksa neden 5G telefon almalısınız? Bir tane satın alırsak, bizim için güvenli mi? Bu soruların henüz bir yanıtı yok.

Bazı kullanıcılar 5G telefon almakta ısrar ediyor ve artan maliyetleri nedeniyle orta segment bir cihaza veya vasat bir amiral gemisine yerleştirilmiş bir orta segment işlemciye sahip bir cep telefonu alacaklar (LG G9, ZTE Axon  11, Nokia 8.3 ve muhtemelen Pixel 5). Her durumda, geçen yılın 5G özelliği olmayan amiral gemisini satın almak şu anda daha çekici bir seçenektir. Örneğin, Huawei P30 Pro ve Galaxy S10 Plus’ın 5G desteği yok, ancak pratikte bu yıl fiyat aralıklarında piyasadaki en iyi cihazlardan bazılarıdır.

Hem COVID-19 hem de 5G geçişinin cep telefonu endüstrisi üzerinde şimdiye kadar görülmemiş bir etkisi var. Şirketler yılın ilk yarısında daha az cep telefonu üretecek gibi görünüyor. Yayılan komplo teorileri de 5G telefonların satılma oranının düşmesine neden olabilir.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu