Elektrikli ArabaOtomobil

Elektrikli Arabalar İçten Yanmalı Motorlara Göre Temiz mi? Temizse Ne Kadar?

Son zamanların oldukça popüler olan elektrikli arabalar acaba temiz mi ? Yapım ve kullanım aşamasında yeterince yeşil mi ?

Elektrikli araçlar acaba ne kadar temiz? Bu sorunun cevabı için direk çok temiz, ya da hiç temiz değil diyemeyiz. Sebebi ise üretim aşaması, kullanım aşaması gibi farklı üretim senaryoları bulunuyor. Son zamanlarda ülkemizde 8 kata varan bir popülerlik elde eden elektrikli arabalar için üreticiler tarafından yapılan sloganlar doğru mu? Hadi gelin bu soruya yanıt arayalım.

Elektirikli Arabalar Üretilirken İçten Yanmalı Arabalara Göre Daha Fazla Karbon Salınımı Yapıyor

Visualcapitalist‘in hazırladığı rapora göre elektrikli otomobiller üretilirken içten yanmalı araçlara göre daha fazla karbon salınımı yapıyor. Özellikle pil üretiminde %5’lik bir karbon salınımı yapılıyor. İçten yanmalı arabalarda pil olmadığı için bu sorun bulunmuyor. Araçların üretiminde ise karbon salınımı neredeyse eşit durumda. Fakat üretim esnasında hibrit elektrikli arabalar tam elektrikli araçlara göre daha az karbon salınımı yaptığı görülüyor.

Elektrikli araçları kullanırken bu pillerin doldurulması için gereken elektriği yenilenebilir kaynaklardan mı yoksa diğer kaynaklardan aldığımız çok önemli oluyor. Diğer kaynaklar dediğimiz ise karbon salınımı yapan kaynaklar olan linyit, kömür ve doğal gaz. Eğer ki elektrikli aracın bataryası yenilenebilir değil de diğer kaynaklardan alınıyorsa bu sefer %26’lık bir karbon salınımı meydana geliyor. Hibrit araçlarda ise bu %12 seviyesinde. İçten yanmalı araçlarda ise %13.  Dünya üzerinde yenilenebilir enerji kaynağı çok fazla ve yaygın olmadığı için genel olarak karbon salınımı yüksek diğer enerji kaynakları tercih ediliyor. Bu sebeple kullanım karbon salınımı yüksek oluyor.

Egzoz emisyonunda ise tam elektrikli araçlarda karbon salınımı yokken hibrit araçlarda %24 ve içten yanmalı motorlarda zirvede %32. Günün sonunda toplama baktığımızda tam elektrikli araçlar %39, hibrit araçlar %47 ve içten yanmalı motora sahip araçlarda ise %55 seviyesinde. Bu sonuca göre elektrikli arabalar içten yanmalı motora sahip araçlara göre biraz daha az temiz diyebiliriz. Bu sonucun değişmesi için yenilenebilir elektrik kaynaklarına yönelimin artması gerekiyor.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Başa dön tuşu