Güncel Teknoloji HaberleriIntelMobirollerTeknoloji

14. Nesil Intel İşlemciler İnanılmaz Verimlilikle Gelecek!

Daha 13. nesil işlemciler çıkmamışken 14. nesil Intel işlemciler için yeni gelişmeler geldi. İşte detaylar karşınızda.

Intel’in 12. nesil işlemcilerle işlemci pazarında adından sıkça söz ettiğini hepimiz hatırlıyoruz. Yoğun talep gören bu Alder Lake serisinin devamı olan 13. nesil Raptor Lake işlemciler de bu yıl tanıtılacak. Ancak Intel yalnızca Raptor Lake serisi üstünde çalışmıyor. Şirket, 14. nesil Intel işlemciler üzerinde yoğun çalışmalarını sürdürüyor. İşlemcilerin nasıl bir üretim sürecinden geçeceği de belli oldu.

14. Nesil Intel İşlemciler Intel 4 İşlem Düğümüyle Üretilecek

Şu anda Intel’in 12. nesil Alder Lake işlemcileri, Intel 7 süreciyle üretiliyor. 10nm Enhanced SuperFin(10ESF) dökümüne dayanan Alder Lake işlemciler, AMD’ye karşı büyük avantaj sağlamıştı. Şirketin Raptor Lake işlemcileri ise aynı şekilde Intel 7 süreciyle üretilecek. LGA 1700 soketini destekleyecek olan 13. nesil Raptor Lake işlemciler bu yıl tanıtılacak. Raptor Cove ve Gracemont çekirdekler işlemcilerde hazır olacak.

14. Nesil Intel işlemciler

Yazımızın konusu olan 14. nesil Meteor Lake işlemciler ise bu iki mimariden farklı olarak Intel 4 işlem düğümüyle üretilecek. 4nm EUV işlem düğümünün Intel 4 ile eşdeğer olduğunu söyleyebiliriz. Intel 4 işlem düğümüyle milimetrekare başına 160 milyon transistör düşecek. Intel 7’de ise bu sayı milimetrekare başına 130 milyon transistördü. 7nm işlemciler Intel 4 işlem düğümüyle gün yüzüne çıkacak.

Intel 4 işlemiyle üretilen işlemcilerin verimlilik konusunda %40 artış sağlayacağı aktarıldı. İşlem frekansı ise %21.5 oranında artacak. Böylece 14. nesil Intel işlemcilerin 6GHz saat hızlarını zorlayacağını düşünebiliriz. Böylece şirket, Apple’ın M2 ve AMD’nin amiral gemisi Ryzen 9 işlemcilerini geride bırakabilir. Gelişmeler için takitpe kalın.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Başa dön tuşu