GenelYapay Zeka

NASA ve IBM Yapay Zeka Sayesinde Gezegeni Kurtaracak

NASA ve IBM, yapay zeka teknolojilerini gezegeni iyileştirmek için kullanma kararı aldı. Peki sistem nasıl çalışacak?

Yapay zeka teknolojileri yaygınlaşmaya ve kullanım alanını artırmaya devam ediyor. Bu doğrultuda günümüzde pek çok şirket, ürün ve servislerinde AI’dan faydalanıyor. Her ne kadar bu durum kalite ve verimlilikte artışa neden olsa da bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Muhtemelen pek çoğunuz “yapay zeka işinizi elinizden alacak” gibi cümleler duymuş, okumuşsunuzdur. Görünüşe göre “işsiz” kalacak insanlar listesine meteoroloji çalışanları da eklendi. Çünkü NASA ve IBM, gezegenimizin iklimini 7/24 gözlemleyecek bir AI modeli üzerinde çalışıyor.

NASA ve IBM Yapay Zeka Sayesinde Gezegeni Kurtaracak

NASA ve IBM, hava ve iklim gözlemi için bir yapay zeka modeli geliştiriyor. Üstelik bu teknolojinin mevcut meteoroloji uygulamalarına kıyasla adeta devrim niteliğinde olması bekleniyor. Aslına AI teknolojisi bu alanda halihazırda kullanılıyor. Ancak bunlar, ChatGPT gibi teknolojilerin farklı görevler için eğitilmiş versiyonları. IBM’e göre hepsi basit bir emülatörden fazlası değil.

Yapay Zeka
Yapay Zeka

NASA ve IBM ise iyi bir tahminden fazlasını sunmak istiyor. Gezegenimizin iklimini ve hava durumunu 7/24 gözlemleyecek bir yapay zeka. AI modelinin beklenen yetenekleri arasında meteorolojik olayları tahmin etme, düşük çözünürlüklü verilere dayanarak yüksek çözünürlüklü bilgi çıkarma ve “uçak türbülansından orman yangınlarına kadar her şeyi öngörme” bulunuyor.

İki kurumun ortak amacı ise hem daha doğru hava durumu tahminlerine ulaşmak hem de olası faciaların önüne geçmek. Örneğin yazın ülkemiz dahil dünyanın pek çok yerinde yaşanan aşırı sıcaklardan kaynaklanan orman yangınları bu teknoloji ile önceden öngörülecek. Elbette ki yüzde 100 sonuca ulaşmak mümkün olmayacaktır. Ancak önlem alma adına çok yararlı olacağı kesin.

NASA uydularından gelen verilerin ve IBM teknolojilerinin bir araya gelmesinden oluşan bu teknolojinin ne zaman hayatımıza gireceği ise belirsiz.

Yapay Zeka Açıkladı: Dinozorların Nesli Neden Tükendi?

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu