Güncel Teknoloji HaberleriMasaüstü BilgisayarMicrosoftWindows

Windows 11 Yenilenmiş Görünümüyle Karşınızda!

Windows 11 artık resmi. Windows 10’dan altı yıl sonra tanıtılan yeni sürüm arayüz başta olmak üzere pek çok şeyi değiştiriyor.

Microsoft, Windows 10’u piyasaya sürmesinin üzerinden neredeyse altı yıl geçmek üzereyken işletim sistemini yeni sürümünü duyurdu. Windows 11 beklendiği gibi arayüz seviyesinde radikal bir değişim getiriyor. Dahası sistem altyapısına inildiğinde neredeyse her detayda yeni bir dokunuşun etkisi görülüyor. İşletim sisteminin yeni sürümünde dikkat çeken gelişmelerin başında mağazadaki uygulamaların direkt Android desteği sunacak olması geliyor. Şimdi detaylara geçelim.

Windows 11 Yenilikleri

Yeni sürümde ilk fark edeceğiniz ilk gelişme yeniden tasarlanan görev çubuğu ve tabii ki Başlat menüsüdür. Windows11 ile birlikte yazılım şirketinin kuruluşundan bu yana solda hizalanan düzenin sonuna gelinirken, macOS benzerli merkeze konumlandırılan bir düzen tercih ediliyor. Saat, takvim ve diğer simgeler sağ tarafta yer almaya devam ederken, sol taraftaki geniş boşluğa alışmak biraz zaman alacağa benziyor.

Yeni tasarım anlayışının odak noktalarından biri yeni Başlat menüsü. Windows 8 ile birlikte sisteme dahil edilen canlı kutular yeni sürümde artık yok. Yeni menü, sabitlenmiş uygulamalarla birlikte en üstte arama çubuğuna ve onun aşağısında önerilen bir dizi öğeye sahip. Kullanıcılar yine de buradan profili değiştirebiliyor ve bilgisayarı buradan kapatabiliyor.

Arayüzden devam edecek olursak; pencereler artık, Windows’un eski sürümlerine, özellikle de Windows 10’un keskin kenarlarına kıyasla çok daha belirgin olan yuvarlatılmış hatlara sahip. Yumuşak buzlu cam içeren birden çok uygulama, akıllara Windows Vista’yı getirmiyor değil. Windows11 ile birlikte temalar elden geçirildi ve artık kullanıcı arayüzünün görünümü üzerinde daha önemli bir etkiye sahip durumda.

Windows11 ile birlikte widget’ları yeniden görüyoruz. Bu widget’lar, herhangi bir zamanda ekranın sol kenarından çekilebilen kendi ayrı ekranlarında durmakta. Buradan widget’ları hızla getirerek uygulamalar üzerinde hızlı bir şekilde bilgilerin görüntülenmesi sağlanacak.

Microsoft ayrıca dokunmatik ekranlı cihazlar için desteği geliştirdi. İşletim sistemi, örneğin ayrılabilir dokunmatik ekranlı bilgisayarlarda tablet modunu algıladığında düzeni hızlıca değiştirebiliyor. Tek elle klavye ve metin yazma özellikleri de iyileştirildi.

Windows11 ayrıca sürükleyici bir oyun deneyimi için çok önemli yeni gelişmeler içeriyor. Hemen bunlara değinelim.

  • Kullanıcıların yüksek kare hızlarında nefes kesici sürükleyici grafiklerin keyfini çıkarabileceği DirectX 12 Ultimate.
  • DirectStorage, daha hızlı yükleme süreleri ve daha ayrıntılı oyun dünyaları sağlar.
  • Gerçekten büyüleyici bir görsel deneyim için daha geniş, daha canlı bir renk yelpazesi sağlayan Otomatik HDR.
  • PC için Xbox Game Pass veya Ultimate müşterilerinin kullanımına sunulan 100’ün üzerinde yüksek kaliteli bilgisayar oyununa ve yeni oyuna erişim.

Windows11’in nihai sürümü bu yıl içerisinde kullanıma sunulacak. 2022 yılına kadar ücretsiz olacak yeni sürüm için ayrıca PC Health Check uygulaması yayınlandı. kullanıcılar bu uygulama sayesinde bilgisayarlarının sistem özelliklerini Windows11 için uygun olup olmadığını görebilecek.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu