AppleGenelGüncel Teknoloji HaberleriMobirollerTeknoloji

Apple FaceTime davasını kaybetti! Öde bakalım Apple’cım 18 milyon doları!

Apple, FaceTime davasını kaybetti. 2 ay süren dava sonrasında Cupertinolu teknoloji devinin 18 Milyon dolar ödemesi kararı çıktı. Peki neden?

Apple, iPhone 4 ve iPhone 4s kullanıcıları yüzünden geçtiğimiz aylarda davalık olmuştu. Davacılar, şirketin eski iPhone modellerinde FaceTime özelliğini kullanım dışı bırakılmasından yakınmış ve bunu maliyeti düşürmek için yapılan bir politika olarak gördüğünü belirtmişti.

iPhone 4 ve iPhone 4s kullanıcılarının FaceTime’ı kullanabilmesi için iOS 6′dan iOS 7′ye yükseltilmesi gerekiyordu. Tabii iOS 7 ile tüm yapı değiştiği için güncelleme sonrası bu modellerde kasma ve donma sorunları baş gösteriyordu. Bu yüzden kullanıcılar iOS 6’da kalmak istemişti.

Ayrıca Apple’ın FaceTime‘ı kullanmak için iOS 7’ye bu cihazları güncellemeye mahrum bırakması ile kullanıcılar yeni iPhone almanın yolunu tutacaktı. Bu etik olmayan olay sonrası açılan dava bugün sonuçlandı.

Mahkeme Apple’a tam 18 milyon dolar tazminat ödeme cezasına çarptırdı. VirentX ile ilgili patent ihlali sonucunda Apple, FaceTime bağlantılarını daha çok maliyete yol açan üçüncü taraf suncular üzerinden yapmaya başlamıştı. Bu maliyeti ortadan kaldırmak isteyen Apple, iOS 7 ile tüm protokolü değiştirip maliyet sorununu çözmüştü.

FaceTime

Mahkeme yapılan bu değişikliğin kullanıcıları sorunlara neden olan yeni sürüme güncellemeye mahrum bıraktığı için Apple‘ı suçlu bulduğunu belirtiyor. Anlayacağınız Cupertinolu teknoloji devi maliyetten kaçarken bir anda 18 milyon dolarlık oldu. Muhtemelen Apple bu konu hakkında temyize gidecektir. Ancak temyize gidilse bile kararın değişmeyeceğini düşünüyoruz.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu