GenelGüncel Teknoloji HaberleriYapay Zeka

Doğum tarihini yanlış bildi: OpenAI, ChatGPT nedeniyle yeni bir davayla karşı karşıya

OpenAI 'ın metin tabanlı içerikler üreten sohbet robotu ChatGPT, yanlış bilgi verdiği gerekçesi ile Avusturya'da şikayet edilmeye hazırlanıyor.

OpenAI ‘ın devrim niteliğindeki teknolojilerinden ChatGPT, olağanüstü bir hal aldı. Sektörlerin bile yeniden şekillenmesini sağlayan metin tabanlı sohbet robotu, aktif olarak yüz milyonun üzerinde kullanıcıya sahip.

ChatGPT furyası giderek büyürken, güven ve gizlilik sorunları da haliyle daha fazla gündeme geliyor. Daha önce ChatGPT’nin sık sık yanlış bilgiler verdiğine dair iddialar ortaya atılmış, hatta bizler bile birçok konuda bu iddiaları desteklemiştik. Ancak Avusturya’da ilginç bir olay yaşandı ve bir kullanıcı, ChatGPT’nin doğum tarihini yanlış söylediği için OpenAI’i şikayet edeceğini söyledi.

OpenAI, Avusturya’da garip bir şikayet aldı

Viyana merkezli gizlilik savunucusu grup NOYB (None of Your Business) Pazartesi günü yaptığı açıklamada Avusturya’da  ChatGPT’ye karşı şikayette bulunacağını açıkladı. Şikayetin sebebi ise ChatGPT’nin ‘yanlış bilgi uydurması”.

NOYB kuruluşu, ChatGPT tarafından sağlanan bilgilerin doğru olduğunu garanti etmenin şu anda hiçbir yolu olmadığını söylerken, OpenAI’in yapay zekayı durduramadığını da savundu.

Yine aynı kuruluş açıklamasında, geliştiricinin yapay zeka tarafından üretilen yanlış bilgileri düzeltmediğini, bu verilerin kaynağını ve ChatGPT’nin kişisel bilgileri nasıl sakladığını açıklamayadaklarının da altını çizdi.

Gizlilik savunucusu kuruluşlardan NOYB, AB yasaları tarafından doğru olması gereken kişisel veriler için bu tür hataların kabul edilemez olduğunu söylüyor.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan NOYB Veri Koruma Avukatı Maartje de Graaf, “Eğer bir sistem doğru ve şeffaf sonuçlar üretemiyorsa, o zaman kişisel veri üretmek için kullanılmamalıdır. Teknoloji yasal gerekliliklere uymalıdır, tersine değil.” ifadelerini kullandı.

ChatGPT, kurucunun doğum tarihini yanlış bilmiş

Şikayetin ana nedenlerinden biri oldukça ilginç.  NOYB kuruluşu, ChatGPT’nin kullanıcıları ilgili verilere sahip olmadığı konusunda bilgilendirmeden “kuruluşun kurucusu Max Schrems hakkında defalarca yanlış doğum tarihleri verdiğini” söyledi.

NOYB ayrıca OpenAI’nin Schrems’in kişisel verilerine erişim talebine “yeterli yanıt vermediğini”, bunun da Avrupa Birliği yasalarının bir başka ihlali olduğunu da vurguladı.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu