GoogleGüncel Teknoloji HaberleriGündemMobirollerTeknoloji

Google Kadınlara Kötü Mü Davranıyor?

İnternet ve teknoloji devi Google, ilginç bir cezaya çarptırıldı. Dev isim cinsiyet ayrımcılığından dolayı tam 118.000 dolar ceza ödeyecek.

Teknoloji dünyasında davaların ardı arkası kesilmiyor. Şimdi de internet ve teknoloji devi Google’a ceza kesildi. Google yaklaşık 15.500 kadın çalışanının toplumsal cinsiyet ayrımcılığı yapılma suçundan 118.000 dolarlık para cezasına çarptırıldı.  Bu olay, şirketi kadın çalışanlara düşük ödeme yapmakla suçlayan ve 17.000 dolarlık maaş eşitsizliği nedeniyle Kaliforniya’nın Eşit Ücret Yasasını ihlal etmekle suçlayan üç kadın tarafından açılan bir dava sonucunda gerçekleşti.

Bu şikayette ayrıca Google’ın kadınları daha düşük seviyeli pozisyonlara zorlayarak erkek meslektaşlarına kıyasla daha düşük ücret ve ikramiye verdiği bilgileri de yer alıyor. Davacı çalışan kadınlar, şikayetlerinin 2017’den başlayarak son dört yılda Google’da çalışan tüm kadınları kapsayacak bir toplu davaya dönüştürülmesini istedi. Google ile mahkeme arasında yapılan bu anlaşma şu anda Kaliforniya’da 14 Eylül 2013’ten bu yana 236 iş unvanında yaklaşık 15.500 kadın çalışanı kapsıyor.

Yeni anlaşmaya parasal desteğe ek olarak, Google’ın işe alımda eşitleme politikasının ve ücret eşitliği çalışmalarının bağımsız bir uzman tarafından değerlendirilmesini zorunlu kılacak. Önümüzdeki üç yıl boyunca, harici bir uzlaşma izleyicisi, yerleşim sonrası çalışmaları denetleyecek. Yani mahkeme Google’ı başıboş bırakmayacak.

Google
Google’a para cezası kesildi

Davacı kadınlar, bu programların uygulanması halinde kadın ve erkeğe eşit iş karşılığında eşit tazminat ödeneceğine inanıyor. Ayrıca, uzlaşma şartlarının 21 Haziran’daki duruşmada bir hakim tarafından onaylanması gerekiyor.

Davacılardan biri olan Holly Pease; “Tüm kariyerini teknoloji sektöründe geçirmiş bir kadın olarak, Google’ın bu anlaşmanın bir parçası olarak yapmayı kabul ettiği eylemlerin kadınlar için daha fazla eşitlik sağlayacağı konusunda iyimserim. “Google, kuruluşundan bu yana teknoloji endüstrisine öncülük etmiştir. Ayrıca, kadınların teknolojide kapsayıcılığı ve eşitliğini sağlamak için sorumluluğa liderlik etme fırsatına da sahipler.” ifadelerini kullandı.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu