Elektrikli ScooterGenelGündem

Ucuz Elektrikli Motosiklet Yalan Çıktı! SONDORS Metacycle Dolandırıcılıkla Suçlandı

Ucuz elektrikli motosiklet vaatleriyle kullanıcıları kendine çeken SONDORS Metacycle, şok suçlamalarla karşı karşıya.

Uygun fiyatlı güzel bir telefon, bilgisayar, ev, araba, motor ve çok daha fazlası… Kuşkusuz bunlar hepimizin arzu ettiği ve eğer rekabet varsa bazen de gerçekten sahip olabildiği şeyler. Örneğin rekabetin inanılmaz boyutlara ulaştığı akıllı telefon pazarında bazı üreticilerin 1000$’a sunduğu bir ürünle aynı özelliklere sahip bir başka telefonu 500$’a almak mümkün.

Ancak bizim alanımında biraz daha dikkatli olmakta fayda var çünkü ucuz ve teknoloji kelimeleri yan yana geldiğinde bazı tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Ya satın aldığınız ürün beklediğiniz gibi çıkmaz ya da aslında öyle bir ürün hiç var olmaz. Bazen ise şimdi bahsedeceğimiz SONDORS Metacycle örneğinde olduğu gibi bu ikisi aynı anda başınıza gelir.

Hayallerinizeki Elektrikli Motosiklet Sadece 5,000 $!

Elektrikli araçlar her geçen gün popülaritesini artırıyor. Bunun en büyük nedeni ise bu teknolojinin çevreci olmasının yanı sıra, yakıt ve bakım konusunda tasarruf sağlaması. Elbette ki buna karşı olarak elektrikli araçlar satın almaya kalktığınız zaman daha pahalı. Her ne kadar bu durum yavaş yavaş değişse ve Tesla bile ucuz elektrikli araba üretme aşamasında olsa da artılar ve eksiler günümüzde hala bu şekilde. İşte tam da bu yüzden SONDORS Metacycle 2021’de yaptığı duyuru ile herkesi şok etti.

Sondors Metacycle elektrikli motosiklet
Sondors Metacycle elektrikli motosiklet

Herkesin pandemi ile boğuştuğu, vaktinin çoğunu evde geçirdiği ve sürekli alışveriş yaptığı 2021’de SONDORS Metacycle sahneye çıktı ve adeta bir rüya projesi olan elektrikli motosikletini tanıttı. Oldukça şık görünen araç o dönem piyasada olan ürünlerin aksine uygun fiyatlı ve kullanımı kolay olarak karşımıza çıktı. Üstelik saatte 130 km’ye ulaşan hızı ve yine 130 km menzili ile de herkesi şaşırttı. Tek vitesli kolay kullanılan şanzıman, şık bir LCD ekran, çıkarılabilir pil ve daha çok fazlası bu üründe mevcuttu.

Halihazırda ucuz olacağı bilinen ürünün asıl vurucu noktası ise 5,000 $ olan fiyatı oldu. Rakipleri ya ondan daha pahalı kalitesiz elektrikli motosikletler ya da 10,000$ ve üzerine satılan premium ürünlerdi. Elbette ki beklenen oldu SONDORS Metacycle tüm dünyada yoğun ilgi gördü. İlk etapta her şey normaldi ve şirket siparişleri almaya devam etti. Ancak ilk sorun 2022’de teslim tarihi geldiğinde kendini gösterdi. Tedarik zincirinde yaşanan sorunları dile getiren üretici, teslimat tarihini ertelediklerini açıkladı.

SONDORS Metacycle Tedarik Zinciri Sorunlarını Suçladı

Açıkçası o dönem pek çok firma benzer sorunlarla mücadele ediyordu ve bu durum kimseyi şüphelendirmedi. Üstelik 2022’nin sonunda teslimatlar da gerçekten başladı. SONDORS Metacycle gerçekten de 5,000 $ karşılığında kullanıcılara istedikleri ürünleri veriyordu. Ancak pek çok kişi elektrikli motosiklet konusunda biraz hayal kırıklığı yaşadı. Ne menzil ne de hız tam olarak vaadedilen gibi değildi. Yine de 5,000 $ karşılığında  adil bir ürün aldıklarını düşünen pek çok kişi bunu umursamadı.

SONDORS Metacycle da bu durumu görmezden gelerek sipariş almaya devam etti. Ancak teslimatlar bir türlü istenilen noktaya gelmedi. Özellikle de ilk teslimatlardan sonra popülaritesi giderek artan şirket, giderek daha fazla sipariş aldı. Ne yazık ki teslimat adetleri doğru orantıda yükselmedi. Kaç sipariş verildi ve bunların kaçı iptal oldu bilgimiz yok. Sadece SONDORS adına üretim yapan Çin’deki fabrika, bugüne kadar ABD’ye 2,000 adet ürün gönderdiklerini açıkladı. Bunların kaçı müşterilere ulaştı elbette ki bilinmiyor.

Tüm aksiliklere rağmen SONDORS Metacycle cephesinde her şey sorunsuz devam ediyor gibi görünüyordu. Ta ki Çin’deki üretici konuyla ilgili sessizliğini bozana kadar. SONDORS adına elektrikli motosiklet üreten şirket, bir süredir ödeme alamadıkları iddia etti. Bu doğrultuda ise anlaşmalarının finansal yükümlülüklerini ihlal ettikleri için sözleşmeyi tek taraflı olarak feshettiklerini açıkladı. Çinli üretici bunu yaparken operasyonel faciayı da gün yüzüne çıkardı.

Açıklamaya göre fabrika deposunda yaklaşık 500 adet kargolanmaya hazır SONDORS marka elektrikli motosiklet var. Üstelik ellerinde 1500’den fazlasını yapacak kadar da parça var. Şirketin kurucusu Storm Sondors’ın skandalları bununla da sınırlı değil. Üreticiye neredeyse hiçbir ödeme yapmayan iş insanı ticari ilişkileri suistimal etmekle suçlanıyor. Mart ayında Çin’e giden Sondors’ın ödeme için bahaneler sunduğu ve hem teslim edilmiş hem de edilecek ürünlerde anlamsız ve mümkün olmayan indirimler istediği ortaya çıktı.

Siparişler Hala Alınıyor

Ayrıca bazı çalışanların işten çıkarılması da iddiaları sadece güçlendiriyor. Eski çalışanlar yaptıkları paylaşımlar ile şirketin kapanma aşamasında olduğunun da altını çiziyor. Durum ne olursa olsun, tek bir şey gerçek ki ortada mağdur üreticiler ve müşteriler var. Üstelik SONDORS Metacycle hala internet sitesinden sipariş alıyor. Uygun fiyatlı ve güzel bir elektrikli motosiklet hayali hala çok kişiyi kendine çekiyor. Para iadesi alamayan mağdurların ise yakın zamanda şirkete karşı dava açması bekleniyor.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu