Akıllı TelefonAppleGenelGüncel Teknoloji HaberleriiOSiPhoneMobirollerTeknoloji

Apple Para Cezası Yedi! Tutar Dudak Uçuklatıyor!

Cupertinolu teknoloji devi Apple para cezasına çarptırıldı. 9 hafta üst üste ceza alan teknoloji devinin kasasından yüklü para çıkacak.

Hollandalı antitröst gözlemcisi Cuma günü yaptığı açıklamada, Apple’ın rakip App Store ödeme biçimlerini Hollandalı flört uygulamalarına açma emrine tam olarak uymadığı için önümüzdeki hafta başka bir para cezasıyla karşı karşıya kalacağını söyledi. Bu yılın Ocak ayından bu yana Hollanda Tüketici ve Piyasa Otoritesinin (ACM) haftalık 5 milyon avroluk bir para cezası verdiğini belirtmekte fayda var. Ancak, şirketin cezada herhangi bir sorun görmediği görülüyor. Bunun nedeni, bu hafta Apple’ın para cezasına çarptırılacağı art arda dokuz hafta olacak. Apple şu ana kadar toplam 45 milyon euro para cezası aldı. Apple para cezalarından dolayı kasasının ağzını açması gerekecek.

Apple para cezaları ile sarsılabilir

Raporlara göre, App Store’daki yazılımların çoğu, kullanıcıların ödeme yapmak için Apple’ın kendi ödeme sistemini kullanmaları için her zaman zorunlu olmuştur. Ayrıca her işlem için şirket yüzde 15 ile yüzde 30 arasında komisyon alacaktır. Herkesin “Apple vergisi” dediği şey budur.

Son yıllarda Hollanda Tüketici ve Piyasalar Kurumu, Apple‘ın pazardaki hakim konumunu kötüye kullanıp kullanmadığını araştırıyor. Hollandalı flört yazılımı geliştiricisi daha önce şirkete karşı dava açmıştı. Düzenleyicilerden Apple’ın App Store ödeme sisteminin tekelini araştırmasını istiyor. Şimdiye kadar şirket, Hollandalı düzenleyicilerin düzeltme gereksinimlerini karşılamadı.

Raporlara göre Apple, cezayı durdurmaya çalışmak için bu hafta ACM’ye yeni bir teklif sundu. Ancak bir ACM yetkilisi, teklifin emrine tam olarak uymadığını söyledi. Şirket önümüzdeki hafta onuncu cezayı alırsa, Hollanda’da “Apple vergisi” için toplam ceza 50 milyon avroya ulaşacak. Dahası, ACM’ye göre, toplam ceza 50 milyon avroya ulaştığında, müteakip cezalar daha yüksek olabilir.

Apple Pembe Ekran

Apple, borç verenlerin daha iyi kararlar almasına yardımcı olmayı amaçlayan İngiliz açık bankacılık kuruluşu Credit Kudos’u satın aldı. Credit Kudos, işlemlere ve kredi sonuçlarına ilişkin banka verilerinden elde edilen kredi uygulamalarına dayalı olarak içgörü ve puanlama sağlar. Şirketin web sitesine göre, şirketin API’si borç verenlere daha hızlı, otomatik kararlarla, riski azaltarak ve kabul oranlarını artırarak kredi almanın bir yolunu sunuyor.

Bu süreç Nisan 2020’de 6,5 milyon dolarlık yatırımla sermaye artırmaya başladı. Şirketin şu anki değeri yaklaşık 150 milyon dolar. Credit Kudos web sitesi kullanım koşulları bağlantısı artık Apple’ın kullanım koşullarına yönlendiriyor. Apple’ın Credit Kudos için planlarının ne olduğu belli değil.

Ne Düşünüyorsunuz ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu